Kazahsztánban a helyzet stabilizálódott – jelentette be a közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn. A tájékoztatás szerint a terrorista fenyegetések melegágyait semlegesítették.

A hatalom győzött Kazahsztánban

Úgy tűnik, sikerült leverni a felkelést, az elnök megerősítette hatalmát.

A belügyminisztérium ezt megelőzően arról számolt be, hogy a biztonsági erők hétfőig 7939 embert vettek őrizetbe a múlt heti zavargásokkal összefüggésben.

Fotó: AFP

A múlt héten több kazah városban a tiltakozók rövid időre elfoglaltak vagy felgyújtottak kormányzati épületeket, amikor az üzemanyagárak emelése elleni, kezdetben békés tüntetések erőszakba torkolltak.

A hatóságok szélsőségeseket és terroristákat okoltak az erőszakért, akik közül néhányan szerintük külföldiek voltak.

Karim Maszimovot, a nemzetbiztonsági bizottság korábbi vezetőjét hazaárulás gyanújával őrizetbe vették a múlt héten, néhány nappal azután, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök menesztette őt és a kormányt.

Az államfő a zavargások megszüntetése érdekében tűzparancsot adott ki, és szükségállapotot rendelt el a 19 milliós, olajban gazdag országban. Emellett segítséget kért a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZS) a helyzet megoldásához, majd bejelentették, hogy Oroszország az általa vezetett katonai szövetség keretében több mint 70 katonai repülőgépet és katonákat küldött Kazahsztánba. A csapatokat a kazah hatóságok szerint a stratégiai objektumok őrzésére vezényelték az országba.

Fotó: AFP

Az orosz és az állami média egy kormányzati közösségimédia-posztra hivatkozva arról számolt be, hogy az összecsapások során 164 ember vesztette életét. Az egészségügyi és rendőrségi hatóságok azonban nem erősítették meg a számot, a posztot pedig később törölték.

„Úgy gondolom, hogy valamiféle összeesküvés történt, amelyben hazai és bizonyos külföldi romboló erők is részt vettek” – mondta hétfőn az állami televíziónak Karin Jerlan, a kazah elnök külpolitikai tanácsadója, de gyanúsítottakat nem nevezett meg.