Izraelben szerdától egy hétről öt napra rövidítik le a koronavírussal fertőzöttek kötelező házi karanténjának idejét – értesült a helyi média kedden. Az új szabályozás szerint a tünetmentes vírushordozók két negatív, a negyedik és ötödik napon elvégzett otthoni teszttel is véget vethetnek házi karanténjüknek. 

A tüneteket produkáló fertőzöttek továbbra is kötelesek lesznek tíz napra otthonukba zárkózni.

Az egészségügyi minisztérium már vasárnap óta nem közölte a koronavírus-járvány friss adatait, a katonai rádió szerint azért, mert a fertőzöttek magas száma miatt összeomlott a számítógépes nyilvántartási rendszerük. Naponta mintegy ötvenezer új fertőzöttet találnak a tesztek segítségével.

Eran Szegal, a Weizman Intézet professzora  szerint az elkövetkező napokban várhatóan leszálló ágba kerül majd az omikron variáns okozta ötödik hullám. A decemberben kezdődött járványhullámban eddig több mint félmillió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben, de a valóságban háromszor-négyszer többen fertőződhettek meg. 

Izraelben ismét országos zárlatot rendeltek el az ötödik hullám miatt. Fotó: AMIT SHAAL / AFP

A minisztérium közlése szerint a súlyos esetek 86 százaléka 60 év feletti, s a hatóságok a negyedik oltás felvételére biztatják az időseket, mert az csökkenti a súlyos megbetegedés veszélyét.

A Pfizer Covid-vakcina negyedik dózisának beadásáról közölt első jelentős izraeli tanulmány szerint a második emlékeztető oltás nyomán jelentősen megemelkedett az antitestek szintje.

Azt látjuk, hogy két hét elteltével a Pfizer-vakcina növeli az antitestek számát, beleértve a semlegesítő antitesteket, de mindez nem bizonyult egyértelműen elégségesnek az omikron változattal szemben

– idézte a The Times of Israel című lap a friss tanulmányt.

A közeljövőben a jelenleg is zajló megfigyelések révén pontosabb ismeretekhez lehet majd jutni, miután már több mint félmillió, főként hatvan év feletti izraeli vette fel ezt az oltást.

A negyedik oltás is kevés az omikron ellen

Hiába nő tovább az antitestek száma a negyedik oltás után, ez is kevés egy izraeli kutatás szerint. Közben a gyógyszergyárak versenyt futnak az omikron-specifikus oltás megalkotásáért.