A Zürichi Egyetem friss kutatása azt bizonyítja, hogy az iskolabezárások idején a diákok nagyjából 75 perccel többet alszanak, ami kedvező hatást gyakorol az életminőségükre – számolt be róla az Új Szó.

A svájci egyetem kutatói online felmérésük során 3664 középiskolást kérdeztek meg alvási szokásaikról és életminőségükről, a kapott eredményeket összevetették egy korábbi, 2017-es felméréssel. Az eredmények szerint a diákok az iskolabezárások idején átlagosan 15 perccel később mentek el aludni este, mint egyébként, ugyanakkor reggelente 90 perccel később keltek fel, mivel nem kellett elindulniuk az iskolába.

Ezzel teljes alvásidejük 75 perccel nőtt meg.

A tanulány megállapítja, hogy a nem elegendő mennyiségű alvás általános fáradtsághoz, szorongáshoz, és fizikai tünetekhez is vezethet, amik negatívan hathatnak arra, amire szükség van a tanuláshoz: a koncentrációra, a memóriára, a figyelemre.

Fotó: Shutterstock

A kutatók megállapításai szerint az eredmények rávilágítottak arra, hogy érdemes lenne később kezdeni a tanítást reggelente.

A portál megjegyzi, hogy Szlovákiában hétfőn indult újra a jelenléti oktatás, Magyarországon pedig továbbra is járhatnak iskolába a diákok, és a fertőzésszám megugrása esetén is csak egyes osztályoknál, vagy évfolyamoknál rendelik el az online oktatást.