A kórházban lévő koronavírus-fertőzöttek száma 888-cal, 25 775-re emelkedett – közölte hétfőn a francia egészségügyi minisztérium, ami a legmagasabb napi emelkedés 2020 november eleje óta – írja a Reuters.

Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint négynapos stagnálás után az intenzív osztályokon fekvő koronavírusos betegek száma 61 fővel, 3913-ra emelkedett. A francia Institut Pasteur múlt héten közölte, hogy e hó közepén várható az omikron-variáns okozta járvány csúcspontja, ennek következtében a hónap második felében várható a legmagasabb adat a kórházi ellátást igénylők számát tekintve.

Fotó: Shutterstock

Vasárnap a minisztérium több mint 278 ezer új fertőzésről számolt be, ami 6 százalékos csökkenést jelentett az egy héttel korábbi adatokhoz képest. Hétfőn a minisztérium 102 144 új esetről számolt be, és a hétnapos átlag ismét enyhén emelkedett, 295 631-re. Emellett 296 új halálesetet regisztráltak, így az összesített adat 127 263-ra emelkedett.

A francia parlament vasárnap hagyta jóvá a kormány legújabb intézkedését, az oltási igazolvány bevezetését.  

Az új törvény értelmében – melynek egyes rendelkezéseit az ellenzéki pártok túl szigorúnak találták – kizárólag oltási igazolvány felmutatásával látogathatók az éttermek, kávézók és mozik. Az oltatlanok csak friss negatív koronavírusteszt birtokában léphetnek be a fent említett helyekre. Az egészségügyi minisztérium szerint a lakosság közel 78 százaléka rendelkezik teljes körű védettséggel.