Folyamatosan érkeznek az ukrán határ mentén az orosz katonai erők, a Fekete-tengeren tengeralattjárókon és kétéltű leszállóhajókon át a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákig, harckocsik és lövegek állnak készenlétben – számolt be a CNN.

A hírportál szerint az állapotokról több videó is felkerült a TikTokra, illetve a YouTube-ra is. Ezeket online megfigyelők elemzik, és gyakran kiegészítik a műholdfelvételekkel. Számos más bizonyíték is van a belgorodi régió katonai megerősítéséről. A CNN szerint a következő videókat a határtól körülbelül 24 kilométerre lévő Szeretino faluban készíthették el és vasárnap feltöltötték:

Az orosz erők éjszaka is mozognak a térségben, a következő felvételen az látszik, hogy a tankokat kirakodják a vonatokról:

 

Az elmúlt pár napban több közösségi oldalra feltöltött több videóban is lehetett látni a helikopterek érkezését az ukrán határ közelébe. Támadás esetén fontos védelmet nyújthatnak a szárazföldi csapatoknak. Ezeket a videókat Belgorod közelében készítették:

A CNA nevű szervezet oroszországi elemzője megjegyzi, hogy a kurszki egységek a körzeti szintű tüzérségi támogatással vonultak fel Belgorodba, az 1. gárda harckocsihadsereg is elindult, feltehetően egy végső állomáshelyre. Hozzátette, hogy különös aggodalomra ad okot az Iszkander-M rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták konvojainak mozgása, amely, úgy tűnik, az elmúlt hetekben megélénkült Nyugat-Oroszország különböző részein. 

Ha a fegyveres konfliktus kirobbanna, ezeket valószínűleg rögzített ukrán állások megtámadására használnák – például parancsnoki és irányítási helyszínekre irányítanák. Hatótávolságuk akár 402 kilométer is lehet, és a közelmúltban készült műholdfelvételeken is észlelték őket. 

Miközben Kijev nem gondolja, hogy február 16-án vagy 17-én Ukrajnát nagyszabású orosz támadás érhetné.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint az ország vezetése kézben tartja a helyzetet. Megjegyezte, hogy Oroszország felől a fenyegetés most is folyamatosan megvan, és tart mindaddig, amíg behatolnak az ország területére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ukrán hadsereg, a biztonsági és védelmi szektor készen áll a mostani kihívásokra.

Egyre-másra érkeznek a figyelmeztetések: az európai államok külügyminisztériumai sürgetik állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát. Attól tartanak, hogy a diplomáciai erőfeszítések ellenére is háborús konfliktus alakulhat ki Oroszország és Ukrajna között. 

Az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján szerdán elindulhat a művelet. 

Íme, a térkép: innen várják az orosz támadást az amerikai katonák

Az ukrán határ térségében felvonult orosz csapatok hatására megerősíti keleti határait az észak-atlanti szövetség. Ez azonban még mindig csak a töredéke az orosz oldalon felvonultatott haderőnek.

 

Címlapkép: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata