Noha Finnország nem tagja a NATO-nak, az északi országot is egyre nagyobb aggodalommal tölti el Oroszország egyre agresszívabb fellépése a nemzetközi szintéren, ezért 64 F-35-ös vadászgép vásárlásáról írtak alá szerződést az Egyesült Államokkal – írja a Reuters.

A 9,4 milliárd dollár értékű megállapodás keretében érkező gépekre azonban még éveket kell várni, az ország korábban arról beszélt, hogy 2027-től kezdhetik meg szolgálatukat a radar elkerülésére is képes, lopakodó vadászgépek.

Fotó: Christine GROENING / AFP

A szerződés – melynek az amerikai kormány és a gépeket gyártó Lockheed Martin a részese még – tartalmazza a karbantartáshoz szükséges eszközök és a cserealkatrészek ellátását is, továbbá a pilóták kiképzését. A finn kormány pénteki közleménye szerint még 2022-ben aláírják a gépekhez tartozó levegő-levegő fegyverzetről szóló szerződést is.

A hidegháború során semlegességét megőrző Finnország azóta sem tagja a NATO-nak, ám az utóbbi években erősítette az együttműködést az észak-atlanti szövetséggel, sőt fegyvervásárlásai során is szempont, hogy eszközei NATO-kompatibilisek legyenek. A finn kormány ugyanakkor elmondta, hogy a decemberben bejelentett repülővásárlás oka nem az orosz-ukrán határon kialakult feszültség, hanem hosszú távú tervezés.