Százezernél is több döglött hal került az Atlanti-óceánba Franciaországnál a holland tulajdonú FV Margiris halászhajóról, írja a The Guardian.

Annick Girardin, Franciaország halászati minisztere sokkolónak nevezte a haltetemekről készült képeket, és felkérte az illetékes hatóságot, hogy indítson vizsgálatot. Virginijus Sinkevicius, az EU környezetért, óceánokért és halászatért felelős biztosa pedig azt mondta, alaposan informálódik és bizonyítékokat gyűjt az üggyel kapcsolatban.

A csütörtökön kora reggel bekövetkezett szivárgást a vonóháló szakadása okozta a hajót tulajdonló vállalat közlése szerint. A Margirishez hasonló vonóhálós halászhajók egy kilométernél is hosszabb hálókat használnak, és a befogott halakat a fedélzeti üzemekben dolgozzák fel, amit a környezetvédők erősen kifogásolnak. 

Az óceán felszínén lebegő haltetemek körülbelül 3000 négyzetméternyi területet foglalnak el. 

A holland cég tulajdonában lévő, de litván zászló alatt hajózó Margiris 2012-ben kénytelen volt elhagyni az ausztrál vizeket, mert az akkori környezetvédelmi miniszter, Tony Burke az aktivisták tiltakozását követően betiltotta a halászatot.