A koronavírussal megfertőződött várandós nőknél nagyobb eséllyel léphetnek fel komplikációk a terhesség és a szülés során, mint a nem fertőzöttek esetében – állapította meg az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatása.

A tanulmány – mely közel 2400 koronavírussal fertőzött terhes nő bevonásával készült – arra a következtetésre jutott, hogy a közepes vagy súlyos tüneteket produkáló várandós nőknél nagyobb valószínűséggel fordult elő császármetszés, koraszülés, csecsemőhalál, a terhesség ideje alatti magas vérnyomás, szülés utáni vérzés vagy egyéb fertőzés. Ezzel szemben 

az enyhe vagy tünetmentes fertőzés nem jelentett nagyobb kockázatot a terhességre nézve.

A kutatás eredményei megerősítik azt az álláspontot, hogy a koronavírus elleni vakcina, és az egyéb higiéniai óvintézkedések betartása a legjobb módja a betegség és a súlyos tünetek megelőzésének

– nyilatkozta Diana Bianchi, a Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Humán Fejlesztési Intézet (NICHD) igazgatója. Hozzátette: 

így védhetjük meg a legjobban a terhes nőket és a babájukat.

A kutatók összehasonlították a Covid-19-cel fertőzött és a nem fertőzött várandós nőknél fellépő komplikációkat, és összefoglalták a vizsgálat eredményeit annak kimenetele szerint. Az elsődleges kimenetel közé tartozott, ha a beteg bármilyen okból kifolyólag elhalálozott vagy bármilyen súlyos betegség miatt szülészeti komplikáció lépett fel nála. Az eredményeket másodlagos kimenetel szempontjából is értékelték, ebbe a kategóriába sorolandó a császármetszés, a koraszülés, valamint a magzati és halva születés.

Fotó: TARSO SARRAF / Tarso SARRAF / AFP

A nem fertőzöttekkel ellentétben a közepes vagy súlyos tünetegyüttest mutató várandós nőknél nagyobb eséllyel fordult elő az elsődleges kimenetel (26,1 százalék). Emellett nagyobb eséllyel szültek császármetszéssel (45,4 százalékuk), korán, a 36. hét előtt (26,9 százalék), vagy fordult elő magzati halál vagy halva születés (3,5 százalék). Az enyhe vagy tünetmentes koronavírus-fertőzésnek azonban semmilyen negatív hatása nem volt a kismamára vagy magzatára.

A kutatást Dr. Torri D. Metz, a Utah-i Egyetem munkatársa és kollégái végezték, akik több mint 13 ezer terhes nőt vizsgáltak meg, ebből 2400-an fertőződtek meg a koronavírussal. A résztvevők 2020. március 1. és december 31. között szültek, még az oltóanyagok sürgősségi engedélyezése előtt.