Az egész világ érdeklődve figyeli az orosz-ukrán konfliktus napi eseményeit. A világ nagy részét az foglalkoztatja, hogy Putyin megtámadja-e nyugati szomszédját, vagy csupán a zavarkeltés az orosz elnök elsődleges célja.

Az események egyik leglelkesebb megfigyelője Kína, aki olyan szemmel figyeli a történéseket, hogy milyen tapasztalatokat tud leszűrni Tajvannal kapcsolatos politikájának megvalósítása során – számolt be róla a CNBC.

Kína a közelmúltban sokadik alkalommal nyilvánította ki újraegyesülési szándékát Tajvannal, akit soha nem ismert el önálló államként, mindig is saját területeként tekintett a szigetországra.

Bár a CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint egy Ukrajna elleni orosz támadás nem vezetne automatikusan egy Tajvan elleni Kínai támadáshoz, minden bizonnyal mind Kína, mind Tajvan kiemelt figyelemmel követi az európai eseményeket.

Fotó: Shutterstock

Azt ugyanakkor elmondták, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök számára fontos visszajelzés, hogy az Amerikai Egyesült Államok hogyan reagál az Ukrajnával kapcsolatos orosz lépésekre, mert hasonló lépések várhatóak Washingtontól egy esetleges tajvani beavatkozás estében is – utalt rá Robert Daly, a Kissinger Institute on China igazgatója.

Azonban Ukrajnát és Tajvant ebben az esetben nem állítanám be párhuzamosnak. Peking bizonyára tisztában van vele, hogy Tajvan fontosabb az Egyesült Államok számára, mint Ukrajna – fűzte hozzá a szakértő, rávilágítva, hogy a sziget központi szerepet játszik az amerikaik Csendes-óceáni térségre vonatkozó biztonsági stratégiájában.

A jelenleg is zajló pekingi téli olimpia előtt Oroszország és Kína vezető tisztviselői többször is tárgyaltak, és minden korábbinál erősebb együttműködésről beszéltek a nyilvánosság előtt.

Putyin és Hszi február 4-én közös nyilatkozatban szólították fel a nyugati világot, hogy hagyjon fel ideologizált hidegháborús megközelítéseivel. Mindkét ország ellenzi a további bővítését.

Putyin egyik legfontosabb célja, és gyakori követelése, hogy az egykor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajna ne csatlakozzon a nyugati szövetséghez.

Ian Bremmer, az Eurasia Group tanácsadó cég elnöke és alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy bár nem verte nagy dobra a hivatalos állásfoglalásokban, de Kína általában véve támogatta Oroszország Ukrajnával kapcsolatos álláspontját.

"Fel kell készülni arra, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók esetén a kínai kormány valószínűleg közbelép, gazdasági valamint technológiai téren erősítheti együttműködését Moszkvával – mondta el Bremmer.

Mit gondol Tajvan?

Tajvan nem meglepő módon elítélte Oroszország és Kína közös nyilatkozatát, különösen azt a részét, amely támogatja az Egy Kína elvét, és megerősíti, hogy Tajvan Kína elidegeníthetetlen része.

A Longview Global Advisors geopolitikai tanácsadó cég elnöke, DJ Peterson szerint Tajvan párhuzamot lát önmaga és a kelet-európai országok között, hiszen ő is nagyobb, erősebb állam árnyékában kénytelen élni.

Emiatt nem véletlen, hogy az ázsiai szigetország mélyebb kapcsolatokat igyekszik kialakítani a balti államokkal. Lettország, Litvánia és Észtország törvényhozói novemberben találkoztak Csai Ing-ven tajvani elnökkel.

Tajvan számára kiemelt jelentőségű, hogy mi történik Ukrajnában. Peking ugyanis fogja a szankciók szintjét és intenzitását egyarát – ismertette Peterson.

A szakértők nem számítanak háborúra

Politikai elemzők szerint bár Kína követni fogja az orosz-ukrán válságot, ez nem jelenti azt, hogy saját katonai akciót hajtson végre Tajvan ellen.

Pekingnek nemcsak gazdasági érdekei vannak, hanem Oroszországgal közös diplomáciai céljai is a nyugati puha hatalom és a liberális intézmények aláásására

– emelte ki Julia Pamilih, az Egyesült Királyság törvényhozóiból álló Kínai Kutatócsoport igazgatója.

Azonban Tajvan nem Ukrajna. Kína stratégiája, hogy a Tajvan kapcsán jelenleg érvényben lévő status quót a maga javára fordítsa, legalább annyira gazdasági és diplomáciai, mint katonai jellegű

– fűzte hozzá a szakértő.

Év elején Tajvan tiltakozott a kínai harci gépek a szigetállam légterébe történő ismételt behatolása ellen.

Pekingi forgatókönyvek szerint az Oroszország és Ukrajna közötti katonai eszkaláció nem valószínű

– vélekedett Andrius Tursa és Gabriel Wildau, akik a Teneo Intelligence tanácsadó cég elemzői.

Ha azonban az európai biztonsági helyzet romlása megköveteli, hogy az amerikai hadsereg az ázsiai-csendes-óceáni térségben állomásozó csapatait e területektől jóval távolabbra csoportosítsa át, az lehetőséget teremthet Kína számára a térségben folytatott tevékenységének fokozására – tették hozzá.

Jelenleg semmi jele annak, hogy Kína készen állna arra, hogy hamarosan megmozduljon Tajvanon

– nyugtatta meg az újságírókat a CNBC műsorában Bonny Lin, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának ázsiai biztonságért felelős főmunkatársa.