Az ukrajnai orosz támadás hatására az oroszországi főszponzorral rendelkező Haas Forma-1-es csapat a barcelonai teszt pénteki napjának rajtjára átfestette autóját, melyről lekerült az Uralkali neve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. A Forma-1 vezetése bejelentette, hogy idén nem rendezik meg az Orosz Nagydíjat. A versenyre szeptemberben került volna sor Szocsiban.

Fotó: XAVIER BONILLA / AFP

Az eddig az orosz zászló színeiben, fehér-kék-pirosban pompázó autókat fehérre festették, majd Günther Steiner, az amerikai istálló vezetője a délelőtti szakaszt követően a sajtó képviselőinek elmondta, lehetséges, hogy további lépéseket is tesznek a későbbiekben.

Egyúttal jelezte, hogy a gárda orosz pilótájának, Nyikita Mazepinnek a sorsa is bizonytalan.

Csapatként a pillanatnyi szituációnak megfelelő helyes döntést hoztuk meg. Egyúttal mindenki számára egyértelmű jelzést adtunk – hangsúlyozta Steiner, hozzátéve, meg kell várni, hogy hogyan alakul a helyzet Ukrajnában, az eseményekre neki nincs ráhatása. Szavai szerint egy jogi procedúra vár rájuk, s majd kiderül, mi lesz az ügy kimenetele.

Kérdésre válaszolva a csapatfőnök határozottan kijelentette, hogy az istálló léte jelenleg nincs veszélyben, pénzügyileg rendben vannak.

Mazepin tavaly mutatkozott be a Haas-ban, melynek főszponzora az édesapja által vezetett Uralkali orosz műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalat.