A jelenlegi védőoltások remekül működnek a koronavírus omikron variánsa és alváltozatai esetében is – jelentette ki csütörtökön John Nkengasong, az Afrika Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Africa CDC) vezetője csütörtökön.

Fotó: Shutterstock

Nkengasong beszámolt arról, hogy

Dél-Afrikában immár az omikron BA.2 alváltozat dominál, de – mint fogalmazott – ez a variáns sem ad okot pánikra.

A kameruni virológus aláhúzta: a koronavírus elleni vakcinák előállítására irányuló afrikai erőfeszítések nem pusztán a jelenlegi szükségletek kielégítését célozzák, hanem hosszú távra szólnak.

A tisztségviselő elmondta: a vakcinagyártás érdekében létrehozott afrikai partnerség keretében zajló erőfeszítések jól haladnak. Jelenleg körülbelül tíz ország vesz részt, vagy tervezi  a részvételét az együttműködésben. A vezető országok között van a Dél-afrikai Köztársaság, Szenegál, Ruanda, Algéria és Marokkó – jegyezte meg.

Fotó: Shutterstock

Az addisz-abebai székhelyű szervezet vezetője aláhúzta: az együttműködés azzal céllal jött létre, hogy hosszú távú megoldást találjanak az afrikai oltóanyag-ellátásra, hiszen előfordulhat, hogy hathavonta védőoltásra lesz szükség a koronavírus ellen a kontinensen.

A koronavírus-járványban eddig 10,8 millió fertőzöttet regisztráltak az 1,3 milliárd lakosú kontinensen, de szakértők szerint a valódi szám ennél sokkal nagyobb lehet.