Közélet

A háború miatt még hosszabb lesz a világ egyik leghosszabb repülőjárata

A New York–Hongkong-járat az eddigi 15 óra helyett immár 17 órát repülhet, hogy elkerülje Oroszországot.

Megváltoztathatja a New York–Hongkong között közlekedő járatának útvonalát a Cathay Pacific Airways légitársaság. A döntés mögött az orosz–ukrán háború áll, a cég nem hajlandó a továbbiakban Oroszországon keresztül repülni – írja a Bloomberg.  

Pedig az út így is több mint 12 ezer kilométer és 15 órás volt, amellyel az egyik leghosszabb közvetlen repülőjáratnak számított a világon. Az új tervek szerint a járat többek között Magyarország felett repülne át, ezzel 16 600 kilométerre nőne az útvonal hossza, az ideje pedig 17 órára. 

Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP

Ezzel kis híján befogná az eddigi leghosszabb repülőjáratot. A Szingapúr Airways New York-i járata ugyan távolságban kevesebb, 15 349 kilométer, de időben hosszabb, 17 és fél óra. 

A Cathay szóvivője szerint a társaság Airbus repülői képesek lesznek megbirkózni a feladattal. Ennek ellenére folyamatosan vizsgálják a tervezett útvonalon uralkodó szélirányokat, és próbálják kiszámítani a legmegfelelőbb szakaszokat. 

A háború miatt egyre több légitársaság kénytelen változtatni az útvonalain. A Japan Airways például a Tokió–London-járatát sem Szibérián keresztül repteti, hanem Kanadán és Alaszkán át, így a 11 óra 55 perces menetidő négy és fél órával nőtt. 

A világ egyébként ténylegesen leghosszabb, a Qantas Sydney–London-járata – amely New Yorkot is érinti – 20 órás lenne, de ezt a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették. Azt, hogy újraindul-e, egyelőre kérdéses. 2019-ben már előfordult olyan gép, amelyen mindössze 40 utas volt. 

 

 

 

hong kong repülőjárat Cathay Pacific New York útvonal
Kapcsolódó cikkek