Aktivisták azt állítják, hogy betörtek egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető franciaországi villába – írja a BBC. A kúria állítólag Putyin egykori rokonainak tulajdona. Az aktivisták ukrán menekülteket szándékoznak elhelyezni az épületben.

Az interneten közzétett videón látható, amint egy férfi ukrán zászlót lenget a villa erkélyéről – amely állítólag a francia tengerparti Biarritz városában található.

„Győzelem Biarritzban – Putyin palotájának elfoglalása.” „Most a Népi Kúria készen áll a Putyin-rezsim menekültjeinek fogadására.” A többi között ezek a mondatok hangoznak el a videóban ukrán és francia nyelven.

Pierre Haffner, az egyik aktivista a The Insider független orosz lapnak elmondta, hogy a villa átvizsgálása során olyan dokumentumokra bukkant, amelyek Putyin egykori vejéhez, Kirill Shamalovhoz és Gennagyij Timcsenko orosz oligarchához, az elnök közeli barátjához köthetők.

A The Insider helyi ingatlannyilvántartásra hivatkozva azt írja: a villa egykor Timcsenko tulajdonában volt, majd később Shamalovnak adták át.

Egy másik aktivista, Vlagyimir Oseckin a Facebookon azt nyilatkozta, hogy javaslatot kívánnak benyújtani a helyi hatóságoknak a villa menekültszállásá alakítására, hozzátéve, hogy az elég nagy ahhoz, hogy több tucat embert elszállásoljon.