Az orosz-ukrán háború 24. napjának legfontosabb eseményei

  • Az oroszok taktikát váltottak és már hiperszonikus rakétákat is bevetettek
  • Mariupolban egyre válságosabb a helyzet
  • Továbbra sincs hír a színházban rekedtekről
  • Egy nap alatt 25 ezer menekült érkezett Magyarországra
  • Orbán Viktor Szerbiába utazott
  • Nem tud gabonát exportálni Ukrajna, ha elhúzódik a háború
  • A lengyelek keményebb fellépést sürgetnek
  • Londonnak gyanúsak a béketárgyalások
  • Ukrajna elvesztette gazdasága 30 százalékát
  • Magyarország orvosi felszereléseket küld Ukrajnába
  • Aknaveszély lehet a Fekete-tengeren
  • Porosenko Kijevbe invitálja Joe Bident

Petro Porosenko meghívta Kijevbe Bident

22:04 A volt ukrán elnök szerint szimbolikus lépés lenne, ha a jövő héten Európába érkező amerikai elnök ellátogatna az ukrán fővárosba is. 

Több ezer civilt vittek el az oroszok Mariupolból

21:30 Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko szerint több ezer civilt vittek magukkal a várost ostromló orosz erők az elmúlt napokban. Az elhurcolt civilek további sorsáról egyelőre semmit sem tudni, Bojcsenko úgy tudja, hogy Oroszországba szállítják őket – írja a BBC, amely egyelőre nem tudta megerősíttetni az információt. A szinte porig bombázott kikötővárosban még mindig nagyjából 300 ezer ember van két tűz között. 

Moszkva már vádaskodik

20:33 A nacionalista kijevi rezsim hamis zászlós műveletekre készül az Egyesült Államok és nyugati országok diplomáciai objektumai ellen Lvivben (Lembergben) – állította Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője szombaton.Konasenkov szerint Kijev így akar nyomást gyakorolni a NATO-ra, hogy a továbbiakban is fegyverekkel támogassa a kormányt. A szóvivő állításait nem támasztotta alá bizonyítékokkal. 

Boris Johnson: Putyin pánikol, retteg a forradalomtól

19:51 Vlagyimir Putyin totális pánikban van, hogy forradalom robban ki Moszkvában, emiatt próbál egyre brutálisabb eszközöket bevetni Ukrajna megtörésére – ezt mondta Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton, pártja tavaszi konferenciáján.

Aknaveszély lehet a Fekete-tengeren

19:13 Az ukrajnai háború miatt nőtt az aknaveszély a Fekete-tenger északnyugati régiójában, az ukrán partok előtt. A harcban álló felek egymást okolják a kialakult helyzetért. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szombaton közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, ami fenyegeti a fekete-tengeri hajózást. Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével.

ENSZ: mintegy 850 civil halt meg eddig

19:03 847 civil, köztük 64 gyermek vesztette életét a háború kitörése óta Ukrajnában az ENSZ hivatalos jelentése szerint. A valós szám azonban ennek sokszorosa lehet a szervezet szerint. 

Nem tudni, vannak-e még túlélők a lebombázott színházban

18:30 Továbbra sem tudni, hogy vannak-e még túlélők a csütörtökön lebombázott mariupoli színházban. A jelentések szerint több mint 1300-an voltak az épület alagsorában, amikor becsapódott a rakéta, a mentőcsapatok pedig mindössze 130 embert tudtak kihúzni a romok alól. A Maxar friss képeket közölt a színház jelenlegi állapotáról. 

Újabb segélyszállítmányt küld Magyarország

18:01 Magyarország újabb humanitárius segély nyújt Ukrajnának: hamarosan az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközökből álló szállítmányt, orvosi felszereléseket, sebészi kesztyűket indítanak útnak – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

Az ukrán gazdaság egyre rosszabb helyzetben

17:40 Ukrajna gazdaságának mintegy 30 százaléka leállt a háború kitörése óta. Erről az ukrán pénzügyminiszter, Szerhij Marcsenko beszélget egy tévés interjúban – írja a Reuters. A kijevi kormányzat kiadásait így már nem fedezik az adóbevételek, a fő bevételi forrás így a kölcsön maradt. 

Horrorisztikus állapotokról meséltek a túlélők

16:34 Borzasztó a helyzet az ostromlott Mariupolban. Erről azok a túlélők meséltek a Reuters hírügynökségnek, akik sikeresen kijutottak a földi pokolból a humanitárius folyosókon. Sokan arról számoltak be, hogy 10 napig voltak a pincébe zárva, alig volt már vizük. Mások elmesélték, hogy kifelé jövet a városból mindenhol halottakat láttak, sok sérült az utcákon vérzett el. A helyiek közül ráadásul sokan egymásnak is estek, hogy üzemanyagot szerezzenek a meneküléshez. A Washington Postnak beszámoló menekültek szerint a városból már szinte semmi sem maradt. 

Rengeteg orosz pénz van a Bahamákon

16:27 Mintegy 3 milliárd dollárnyi orosz hever a Bahama-szigetek bankjaiban – közölte a karibi állam központi bankja. Egyelőre azonban kérdéses, mi lesz a pénzek sorsa. 

Csak átverés lenne az egész béketárgyalás?

15:52 A brit külügyminiszter, Liz Truss szerint Moszkva csak kamuból ment bele a tárgyalásokba, így van idejük átcsoportosítani a hadsereget.

Lengyelország további szankciókat sürget

15:17 Keményebb szankciókat és teljes kereskedelmi blokádot szorgalmazott Oroszország ellen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton. A kormányfő jelezte: országa javasolni fogja, hogy az haladéktalanul függessze fel a kereskedelmet Oroszországgal.

Élelmiszert kapott Ukrajna

15:09 Több mint 3000 tonna élelmiszert adományozott Németország Ukrajnának, az adományt már el is szállították - közölte szombaton a német  Mezőgazdasági Minisztérium. A szállítást a minisztérium koordinációs központja szervezte, száz kamion majdnem 3300 raklapnyi ételt vitt Ukrajnába.

Nem lesz elég termés kivitelre Ukrajnában

14:28 Ukrajnának legalább egy évre elegendő élelmiszere van, de jelenleg az ország nagy részén nem tudnak vetni, így valószínűleg képtelen lesz exportra gabonát előállítani az ország mezőgazdasága. Erről Oleg Usztenko, az államfő tanácsadója beszélt egy televíziós interjúban a Reuters híradása szerint. Usztenko szerint, amennyiben még jobban elhúzódik a háború, úgy lesz egyre nagyobb a baj. Márpedig Ukrajna a világ ötödik legnagyobb búzaexportáló a világon, a felvásárló országok így nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. 

Péntek estig ekkora részt foglaltak el Mariupolból

14:08 Az orosz előrenyomulást is térképre tette a BBC, a péntek esti állapotok szerint a támadóknak sikerült előrenyomulniuk Mariupol belvárosa felé. 

 

Ukrán nemzeti színekben érkeztek meg az orosz űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

13:52  Oleg Artemjev, Denisz Matvejev and Szergej Korszakov alkotta hármas az első új expedíció, amely Oroszország Ukrajna ellen intézett invázió óta megérkezett az ISS-re.

 

Elképesztő felvétel készült a szinte teljesen megsemmisített Mariupolról

12:58 Továbbra is zajlanak a harcok az ostromlott Mariupol kikötőváros központjában, ami hátráltatja a szerdán ágyúzott színház romjai alatt rekedt emberek kimentését.

A városban kétségbeejtő a helyzet – több mint 300 ezer civil nem tudott elmenekülni – miután az orosz csapatok betörtek.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko a BBC-nek azt mondta, hogy 

az ukrán erők mindent megtesznek, hogy megtartsák pozícióikat, de az ellenség erői nagyobbak, mint a mieink.

Meghosszabbított kijárási tilalmat hirdettek ki a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városában, attól tartva, hogy a város esetleges orosz előrenyomulás útjába kerülhet Mariupolból.

 

Ukrajna szerint több mint 14 ezer orosz katona halt meg eddig

12:01 Ukrajna vezérkara azt állította, hogy 

több mint 14 ezer orosz katonát öltek meg Moszkva ország elleni inváziójának első három hetében. Közlésük szerint Moszkva hatalmas mennyiségű katonai felszerelést veszített, köztük körülbelül 1470 páncélozott csapatszállítót, 60 harckocsit, valamint több mint 100 vadászgépet és helikoptert.

A nyugati hírszerzési források szerint körülbelül 7000 katona vesztette életét, és további 14-21 ezren megsebesültek. Ez akkor történt, amikor az ukrán erők azt állították, hogy Andrej Mordvicsev altábornagy is meghalt a háborúban. Mordvicsev lenne az eddigi legmagasabb rangú orosz parancsnok, aki meghalt a konfliktusban.

 

Egy nap alatt közel 25 ezer menekült érkezett Magyarországra

10:50 Magyarország területére március 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 8 043 fő, a román-magyar határszakaszon 16 810 fő lépett be. A háború viszontagságai elől menekülők a rendőrségtől továbbra is minden segítséget megkapnak – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében. 

 

Oroszország állítja, hogy hiperszonikus rakétát lőtt ki az ukrán lőszerraktárra

10:19  Az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy 

Moszkva hiperszonikus rakétákkal semmisített meg egy földalatti raktárat Nyugat-Ukrajnában. 

Igor Konasenkov azt állította, hogy megtámadott a raktárban rakéták és repülőgépekhez szükséges lőszerek voltak. Oroszország azelőtt soha nem ismerte el, hogy hiperszonikus rakétákat használna a harcokban. 

Ezek élvonalbeli ballisztikus rakéták, amelyek több mint ötszörös hangsebességgel képesek repülni a felső légkörben. 

Az orosz hadsereg szerint a csapás során használt Kinzhal rakétarendszer több mint 2000 kilométeres hatótávolságú célokat képes eltalálni, és képes megsemmisíteni az összes létező lég- és rakétavédelmi rendszert.

Magyarország és Szerbia békét akar

09:30 Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucic szerb államfővel Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A megbeszélésen, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, az orosz ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról valamint a szerb-magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről volt szó. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic leszögezte: Magyarország és Szerbia is békét szeretne. Országaink érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés. A két vezető szombaton közösen részt vesz a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, Újvidéken.

 

Bill Clinton és George W. Bush együtt álltak ki Ukrajna mellett

08:40 Bill Clinton és George W. Bush volt amerikai elnök felkeresett egy ukrán templomot Chicagóban, hogy kifejezzék támogatásukat az ukrán nép iránt. Kék-sárga szalaggal áttekerve napraforgót helyeztek el a  Szent Volodimir és Olha Templománál. Bush elnök egy külön bejegyzésben a Twitteren azt írta: 

Amerika szolidaritást vállal Ukrajna népével, miközben a szabadságukért és a jövőjükért harcol.

 

A menekültek közel fele indul vonattal Budapestre

08: 30 A MÁV-Start négy óránként közlekedtet különvonatot Záhony és a Keleti pályaudvar között, alapvetően a tartalék kapacitások mozgósításával. Inkább a különvonatok szerelvénykiállítása, illetve a nemzetközi vonatokban szükségessé vált erősítőkocsik napi szintű biztosítása kihívás, de itt besegítenek a társvasutak.

 

Oroszország taktikaváltásra kényszerült

07:55 Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szombat reggel közzétett az ukrajnai helyzetről szóló hírszerzési jelentését, amelyben arra figyelmeztet, hogy az orosz taktika megváltoztatása további civilek halálát okozhatja.

A Kreml eddig nem érte el eredeti céljait 

– tette közzé a minisztérium a Twitteren, hozzátéve, hogy Oroszországot meglepte az ukrán ellenállás mértéke és hevessége.

„Oroszország kénytelen volt változtatni működési megközelítésén, és most a lemorzsolódás stratégiáját követi” – áll a közleményben.

Ez valószínűleg a tűzerő válogatás nélküli alkalmazását vonja maga után, ami megnövekedett polgári áldozatokat, az ukrán infrastruktúra tönkretételét és a humanitárius válság fokozódását eredményezi

 

Zelenszkij érdemi tárgyalásokat sürget Oroszországgal

06:42 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton érdemi béke- és biztonsági tárgyalásokra szólított fel Moszkvával.

Ez az egyetlen esély Oroszország számára, hogy csökkentse a saját hibáiból eredő károkat 

 – mondta Zelenszkij éjszakai videóbeszédében. „Itt az ideje találkozni, ideje beszélni, itt az ideje, hogy helyreállítsuk Ukrajna területi integritását és igazságosságát. 

Különben Oroszország veszteségei olyan mértékűek lesznek, hogy több generációra lesz szüksége a felépüléshez

– tette hozzá.

Az oroszok szerint banditák védik Mariupolt

06:00 Az orosz fegyveres erők készek lennének humanitárius folyosón kiengedni az ukránokat Mariupolból, garantálva az életüket, ha leteszik a fegyvert, de Kijev visszautasította az ajánlatot – jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes. 

Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Mizincev szerint az orosz fél hivatalosan két napja fordult a kijevi hatóságokhoz azzal a javaslattal, hogy a város megmentése érdekében humanitárius folyosón kész bármilyen irányban elengedni „az összes banditát”, aki leteszi a fegyvert. Hozzátette,  a nap folyamán 14 397 embert evakuáltak Oroszországba Ukrajna veszélyes területeiről, az ukrán fél részvétele nélkül. Azt mondta, a háború kezdete óta 297 858 embert, köztük 63 465 gyermeket menekítettek ki a Donyec-medence Moszkva által függetlennek elismert „népköztársaságaiból” és Ukrajnából.