Korzikán erőszakba csaptak át a tüntetések, miután március elején egy rabtársa megtámadta Yvan Colonna korzikai nacionalista szimbólumot – erről korábban ebben a cikkünkben írtunk. A zavargásokban a Franciaországtól elszakadni vágyók többször összecsaptak a rendőrökkel, és kormányzati épületeket is megtámadtak. A nacionalista tüntetések több városban is kirobbantak, volt ahol bankot fosztottak ki, máshol a bíróság épületét gyújtották fel. A rendőröket kövekkel és Molotov-koktélokkal támadták a több száz fős tömegek.

Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Korzikán sokan úgy gondolják, a francia állam hibája, hogy nem biztosították Colonna védelmét, miközben az elítélt többször is kérte, hogy büntetését a szigeten tölthesse le. A francia hatóságot ezt a kérést rendre elutasították. Colonna életfogytiglani szabadságvesztését töltötte, amit azért szabtak ki rá, mert 1998-ban megölte az akkori korzikai prefektust, Claude Erignacot. Ezzel a gyilkossággal a korzikai függetlenségért harcolók hősévé vált, így érthető, hogy a megtámadása heves indulatokat váltott ki a szigeten.

Március 2-án a 61 éves Colonnát a börtön edzőtermében támadta meg Franck Elong Abe dzsihadista elítélt, akit terrorizmus miatt ítéltek el.

A francia hatóságok jelentése szerint Abe egy szemeteszsákkal próbálta megfojtani Colonnát, amiért az kigúnyolta Mohamed prófétát.

Több hír is arról szólt ezután, hogy Colonna meghalt, de végül a francia orvosok meg tudták menteni az életét, de kómába esett. A BBC most számolt be róla, hogy

Colonna végül belehalt a sérüléseibe.

Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Halála tovább szíthatja a feszültséget Korzikán, annak ellenére, hogy Franciaország hajlandóságot mutat a sziget autonómiájáról tárgyalni. Ahogyan azt korábban megírtuk, Gérald Darmanin francia belügyminiszter úgy nyilatkozott, nem zárkóznak el a függetlenedéstől, de szerinte ennek megtárgyalására csak a francia államfői választások után lesz lehetőség.

Készek vagyunk tárgyalni az autonómiáról, de az kérdés, hogy mit is értünk ezalatt. Ezt még meg kell beszélni

– fogalmazott Darmanin.

Egyébként Emmanuel Macron államfő is arról beszélt, nem lehetetlen, hogy Korzika önállósodjon.

A sziget, ahol Bonaparte Napóleon született, a 18. századtól tartozik Franciaországhoz, és már évek óta a szeparatista mozgalmak erőszakos megnyilvánulásai jellemzik a területet.

Fotó: DANIEL PIER / AFP