A Radio Prague hívta fel a figyelmet arra a mikroblogbejegyzésre, amely Ilja Ponomarenko ukrán újságíró szerint felfegyverzett cseh önkénteseket ábrázol az ukrán főváros melletti Irpinyben.

A cseh miniszterelnök az ország államfőjével egyetértésben még március elején amnesztiát ígért azoknak a cseh állampolgároknak, akik úgy döntenek, csatlakoznak az ukrán hadsereg nemzetközi alakulataihoz. 

Fotó: AFP / GENERAL STAFF OF THE ARMED FORCES OF UKRAINE

Ezzel mentességet adott számukra a cseh törvények alól, amelyek kimondják: cseh állampolgárok nem léphetnek be idegen ország hadseregébe, hacsak nem kapnak erre egyéni felhatalmazást az ország elnökétől. A hírek szerint több százan jelezték: csatlakoznának az ukránok honvédő háborújához.

A háború kitörését követő két hétben az ukrán kormány közlése szerint csaknem 15 ezren érkeztek külföldről Ukrajnába, hogy a hadsereg nemzetközi alakulatánál harcoljanak. Többségük külföldön élő, a háború miatt hazatérő ukrán, de sok katonaviselt uniós állampolgár is van közöttük, sőt, néhány amerikai és kanadai önkéntes is.

Brit önkéntesek: ágyútölteléknek akartak használni bennünket az ukránok

Átverve érzi magát az a két brit felcser, aki önkéntesnek jelentkezett az ukrán hadsereg nemzetközi alakulatához. Az ukránok váltig állították, hogy nem kell fegyvert fogniuk, végül mégis Kijev védelmére vezérelték ki őket, mindössze kétnapnyi kiképzés után.