Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnok pályafutása befejeztével az orosz demokráciáért is megpróbált küzdeni, ám a Vlagyimir Putyin vasmarkának szorításában  lévő Oroszországban nem járt sikerrel. Kaszparov azonban nem adta fel, és az Ukrajna elleni invázió kezdete óta élesen kritizálta Putyin rendszerét és a meghozottaknál erőteljesebb nyugati válaszlépéseket követelt.

A sakkozó legutóbbi Twitter bejegyzésében arról ír, hogy szerinte több amerikai lépés is arra utal, hogy a nyugat továbbra is azon dolgozik, hogy az orosz diktátor arcvesztés nélkül zárhassa le a konfliktust. Szerinte ezt támasztják alá Naftali Bennett izraeli miniszterelnök tárgyalásai és a visszakozás a lengyel MIG 29-esek ügyében.

Fotó: AFP

Az azóta emberi jogi aktivistává lett Kaszparov szerint megmagyarázhatatlan, hogy hogyan lehetséges tárgyalni egy tömeggyilkossal és hogy miért nem segít a vadászgépek szállításával az ukrán civil lakosság védelmében a mely másfajta fegyvereket már most is szállít Ukrajnának. Ezért az a paranoid érzés lett úrrá a sakknagymesteren, hogy

a háborút egy olyan béke fogja lezárni, melynek keretében Kelet-Ukrajna és a Krím-félsziget orosz kézben marad és a szankciók nagy részét is feloldják,

míg Ukrajna csupán ígéreteket kap az újjáépítésről. Az orosz ellenzéki által leírtak eléggé hasonlítanak a Kreml nyilvánosságra hozott békefeltételeihez. Ez kikövezheti az utat az Iránnal kötött atomalku tető alá hozásához is, melyet jelenleg az orosz fél szabotál.

Az aktivista szerint azonban

ez csak lehetőséget adna Putyinnak arra, hogy felkészüljön a következő eszkalációra, és a lehető legrosszabb, üzenetet küldi.

Az elrettentés ideje lejárt. Az erőteljes szankciók és a korlátozott fegyverszállítások lehet, hogy 8 éve megállították volna Putyint, lehet, hogy még hónapokkal ezelőtt is, ám ennek mára vége. Kaszparov szerint a Fehér Ház cselekedeteire csak két magyarázat van: a gyávaság, vagy az, hogy az ukrán életeket feláldozzák, hogy fontosabbnak ítélt témákban tárgyaljanak Putyinnal.