Telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Jivel kedden, és arra kérte Kínát, hogy használja Oroszországhoz fűződő kapcsolatait az orosz invázió leállítására – írja a Reuters az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint.

Vang Ji elmondta, hogy Peking kész minden erőfeszítést megtenni a háború diplomáciai úton történő rendezése érdekében. Noha az utóbbi időben Kína egyre szorosabbra fűzte kötelékeit Moszkvával, Kijevvel is jó viszonyt ápolt a háború előtt. Azonban Peking egyelőre nem ítélte el nyilvánosan Oroszországot, és nem nevezte a támadást inváziónak sem.

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

A keddi telefonhívás az első alkalom volt a két politikus között a háború kezdete óta, és a kínai külügyminisztérium szerint azt Kuleba kezdeményezte. Vang megismételte Kína felhívását arra nézve, hogy a felek a tárgyalóasztalnál találjanak megoldást, és támogatásáról biztosította a nemzetközi erőfeszítéseket arra nézve, hogy politikai megoldás jöjjön létre.

Januárban Hszi Csin-ping a kínai–ukrán kapcsolatok 30. évét ünnepelve a mélyülő politikai bizalmat méltatta a két ország között. Ukrajna fontos eleme a kínai Egy övezet egy út programnak is.

Oroszország az inváziót különleges műveletnek nevezi, amelynek szerintük nem célja a területek elfoglalása, csupán az ukrán katonai képességeket szeretnék elpusztítani és a veszélyes nacionalistának minősített elemeket fogságba ejteni.