Keddtől az oltatlanok is utazhatnak Izraelbe, amennyiben az indulás előtt és az érkezés után – állampolgársággal rendelkezők esetében csak az érkezés után – PCR-tesztnek vetik alá magukat – írja a Haaretz. Amennyiben a teszt negatív, az izraelieknek karanténba sem kell vonulniuk, ugyanakkor a maszkviselési kötelezettség továbbra is megmarad zárt terekben.

Fotó: JACK GUEZ / AFP

Az ország további járványellenes intézkedéseken is enyhít, így megszűnik a heti tesztelési kötelezettség március 10-től az óvodások és az alsósok körében. A felsősök számára már február 24. óta nem kötelező a heti teszt. A védettségi igazolvány három hete már csak a különböző rendezvényeken, konferenciákon és éttermekben kötelező, illetve olyan eseményeken, ahol a közönség nem ül. A létszámkorlátozások és az éttermi asztalok másfél méteres távolságáról szóló szabályok sem élnek már.

Mivel a fertőzések napi száma még mindig 10 ezer fölött van, az ország egészségügyi minisztériuma szerint még nincs itt az ideje a maszkok eldobásának, ám ez a későbbekben változhat. Szerdán véget ér a koronavírus-járvány kezdetén bevezetett szükségállapot is.