Talán még sohasem néztünk ki olyan jól, mint ma – jelentette ki a résztvevők létszámára utalva beszédében Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth téren rendezett díszünnepségen, amelyet többek között a Békemeneten résztvevő többszázezres tömeg is meghallgatott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján. A kormányfő külön köszöntötte azokat, akik Kárpátaljáról követték az eseményt.

Fotó: Balogh Zoltán

Orbán Viktor úgy folytatta, bekopogtattak több millió ajtón, erejük és esélyük napról napra nő, nem is emlékszik, mikor álltak ilyen jól a csillagok 19 nappal a választások előtt. Megmutattuk az erőnket – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: különbözőek vagyunk, ezerféle dologgal foglalkozunk, ám amikor a szükség úgy kívánja, egységbe rendezzük magunkat.

Veszély idején az ország együtt dönt a jövőjéről

– jelentette ki Orbán Viktor. Kiemelte, komoly dolgokról kell beszélnünk, háborúról és békéről, a fenyegető veszélyekről. A kormányfő szerint a Kárpátok alatt a magyarok mindig szabadságra és békére vágytak, de ez nem maradhat puszta óhaj. A békéhez, a szabadsághoz és az egyetértéshez erőre van szükség, mert gyenge nép nem kap békét.

Az erős Magyarországot építjük 12 éve, ezért támogatjuk a családokat, ezért hoztunk létre 1 millió új munkahelyet. Ezért adóztattuk meg a multikat és csökkentettük a rezsit – sorolta a miniszterelnök,

aki azt akarja, hogy ettől ne térítse el őket a háború sem. A kormányfő szerint ez a jó szívű emberek országa, de az erő is szükséghez a leleményesség és nagylelkűség mellé.

Nem hagyjuk, hogy más ostorozzon minket vagy sajnálkozzon rajtunk – közölte Orbán Viktor, aki úgy véli, lehetetlen, hogy mindenki megszeressen bennünket, és mi sem kedvelünk mindenkit. A ránk dobált kövekből lépcsőt építünk magunknak – mondta.

200 ezerrel több gyerek született, mintha a baloldal maradt volna hatalmon 

– jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, végre van belevaló külpolitikánk, és mindenki munkához juthat, aki dolgozni akar. A nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztései Budapesten történnek, a világ legnagyobb sportrendezvényei egymásnak adják a kilincset, folytatta a kormányfő. Felidézte, a déli mellett már a keleti határ biztonságát is fegyverrel kell garantálniuk a hivatalos szerveknek, most egyetlen rossz döntés sem fér bele.

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Közép-Európa csak egy sakktábla a világ nagyhatalmainak, Magyarország pedig csak egy bábu – mondta Orbán Viktor, aki szerint a célok érdekében fel is áldoznak bennünket, ezt történelmünkből fakadóan túl jól ismerjük. Az a legjobb háború, amit sikerül elkerülni – szögezte le, hozzátéve, ebből a konfliktusból mi csak veszíthetünk, ezért ki kell maradnunk belőle. Megismételte, katonát és fegyvert sem küldünk a harcterekre annak érdekében, hogy ne legyen katonai célpont sem Magyarország, sem a kárpátaljai magyarság.

Orbán Viktor a köztársasági elnöknek megválasztott Novák Katalint idézve azt mondta, a nők a békét akarják megnyerni, nem a háborút, amiben a kormányfő szerint maximálisan igazuk van, hiszen egy gyermeket felnevelni 20 év, megölni 20 másodperc.

A legjobb pillanatban lett történelmünk során először egy nő Magyarország köztársasági elnöke

– mutatott rá a kormányfő. Ezt követően arról beszélt, Magyarország mindent megtett a béke érdekében, és ennek a háborúnak nem szabadott volna kirobbannia. Magyarország segít a menekülteknek, de továbbra is elutasítja a migrációt – közölte Orbán Viktor, aki megismételte, nem tudjuk, milyen vége lesz a háborúnak, minden eshetőségre készen kell állni.

Egyszer megkérdeztem Arnold Schwarzeneggert, hány fekvőtámaszt csinál egy nap. Azt felelte: csak onnan számolom, ahonnan már fáj. Így vagyunk ezzel mi is a kampányban

– mosolyodott el a miniszterelnök beszéde végén az április 3-án rendezendő választásokra utalva.