Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megállapodott abban, hogy egy diplomáciai fórumon találkoznak a törökországi Antalya városában – közölte hétfőn a török külügyminisztérium. Korábban Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter többször is arról beszélt, hogy Törökország helyszínt biztosítana egy orosz–ukrán külügyminiszteri szintű diplomáciai tárgyalásnak március 11–13. között.

Fotó: Makszim Sipenkov

Az ukrán és az orosz külügyminiszter az elmúlt napokban többször is élesen fogalmazott. Kuleba például arra a hírre, hogy kedvezménnyel vásárolt olajat az oroszoktól a Shell, a Twitteren úgy reagált: „Egy kérdés a Shellhez: nincs vérszaga az orosz olajnak?”

Lavrov pedig arról beszélt egy genfi konferencián, valódi veszélyt jelent az, hogy Ukrajna nukleáris fegyvereket szerez. A külügyminiszter szavairól egyébként a legtöbben csak a sajtóból értesültek, miután az Egyesült Államok, az és Nagy-Britannia küldöttei és mások is tüntetőleg kivonultak, hogy tiltakozzanak az Ukrajna elleni orosz agresszió ellen. Ugyanezen az eseményen Kuleba háborús bűnökkel vádolta Oroszországot.

Törökország mind a két féllel jó viszonyt ápol, és Ankara szerint mind a két oldal nyitott arra, hogy ők moderálják a párbeszédet. A törökök korábban úgy döntöttek, megakadályozzák, hogy az orosz hadihajók áthaladjanak a Fekete-tengeren.