Ukrajna közölte,  csütörtökön csapást mért az oroszok által megszállt kikötőlétesítményekre az Azovi-tengeren található Bergyanszk kikötővárosában. A The Wall Street Journal cikke szerint

a megtámadott kikötő az orosz haderő jelentős logisztikai központja volt. A környékről készült felvételek alapján füst gomolygott a városban, Kijev szerint a támadásban megsemmisítették az orosz haditengerészet Orszk partraszállító hajóját.

Az ostromlott mariupoli ukrán kikötőváros után Bergyanszkban történt támadás annak a jele, hogy Kijev megőrizte jelentős katonai képességeit, miközben nagyszabású háborút folytat az orosz erők ellen. Orosz tisztviselők nem erősítették meg a támadást.

Bergyanszk városa – ahol rendszeresen törnek ki ukránbarát tüntetések – egyike azon maroknyi ukrán nagyvárosoknak, amelyeket Moszkva elfoglalt. Ukrán illetékesek nem hozták nyilvánosságra, hogy Ukrajna hogyan hajtotta végre a támadást. Ukrajna új Neptun nevű rakétái körülbelül 322 kilométeres hatótávolságúak, és eddig nem használták  a háború során. Ukrajnának is vannak ballisztikus rakétái, amelyeknek hatótávolságuk körülbelül 120 kilométer.

Fotó: AFP

A Zvezda, az orosz hadsereg tévécsatorna hétfőn Orszk hajó Bergyanszkba érkezéséről tudósított, mondván, hogy a hajó 20 harckocsi vagy 40 BTR gyalogsági jármű szállítására alkalmas. „A különleges hadművelet déli szárnya mostantól bármit fogadhat, beleértve a páncélt és a lőszert is” – közölte a csatorna. „A kikötő és az egész város az orosz légvédelem megbízható védelme alatt áll” – számolt be korábban a Zvezda.

Moszkva elismerte, hogy az ukrán csapatok megölték az orosz Fekete-tengeri Flotta parancsnok-helyettesét, Andrej Palij haditengerész századost és a flotta 810. tengerészgyalogság-dandár parancsnokát, Alekszej Sarov ezredest.

Egy másik azovi-tengeri kikötővárost, Mariupolt hetek óta tüzérséggel és légicsapássokkal támadja Oroszország. A helyi tisztviselők szerint civilek ezrei haltak meg, és a város nagy része elpusztult. A Mariupolban tartózkodó ukrán erők továbbra harcolnak annak érdekében, hogy a város nagy része ne kerüljön orosz kézre.

Az ukrán hadsereg harci teljesítménye és az orosz erők jelentős előrelépésének kudarca meglepte az amerikaiakat és a szövetségeseit is . Az Ukrajnának az invázió előtt szállított fegyvereket egy felkelő hadjáratra szabták, az amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Oroszország három napon belül elfoglalja Kijev fővárosát.

Ukrajnának azonban sikerült – legalábbis egyelőre – ellenállnia Oroszország sokkal nagyobb és jobban felszerelt hadseregének.

Oroszország, amely a múlt hónapban mintegy 190 ezer katonát áldozott az ukrajnai invázióhoz,

a  szerint a hadműveletek során sokan elestek, megsebesültek, fogságba estek vagy dezertáltak, az orosz hadsereg vesztesége elérheti a 40 ezer főt.  Oroszország egyelőre nem hozta nyilvánosságra veszteségeiről szóló statisztikáját, Ukrajna nem ad ki tájékoztatást az áldozatairól.

Fotó: Sputnik via AFP

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a kijevi fronton csak mintegy 12 ezer orosz katona aktív, közülük 3 ezret bekerítettek, további 4 ezret pedig csaknem körülzártak. Orosz tisztviselők nem erősítették meg ezeket a számokat.

Brüsszelbe látogat Joe Biden amerikai elnök, valamint összeül az Európai Tanács, a NATO és a G7-csoport is.

Biden az utóbbi idők egyik legnagyobb téttel rendelkező útjára indult, amikor is az Egyesült Államok elnöke átveszi az újonnan egyesült nyugat vezetését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint beszédet mond a NATO találkozóján, folytatva a hetek óta tartó külföldi politikusokkal való egyeztetéseit. Zelenszkij korábban arra szólította fel az ország vezetőit, hogy vezessenek be újabb szankciókat Oroszországgal szemben, hozzanak létre repülési tilalmat és szállítsanak további segélyeket Ukrajnának.