Közélet

Választás 2022: a Medián szerint nem kérdés a Fidesz győzelme

Egyértelmű trend rajzolódik ki az elmúlt év fél év közvélemény-kutatási adataiból, az országgyűlési választások eredményéhez legközelebb álló aktív szavazók körében az ellenzéki közös lista az októberi előválasztás óta folyamatosan veszít támogatottságából, míg a kormánypártok hónapról hónapra növelik népszerűségüket, ez derül ki a legnagyobb hazai közvélemény-kutató intézetek október és március közötti időszak alatt végzett kutatásaiból.

Továbbra is a kormánypártok számítanak a 4 nap múlva sorra kerülő országgyűlési választások toronymagas esélyeseinek. A háborús helyzet ugyan változtatott némileg a kampány menetén, az viszont jól látszik, hogy az orosz-ukrán konfliktus sem hozott trendfordulót, a február 24. után is nőtt a kormánypártok népszerűsége,

sőt, október óta pedig több intézet (Závecz, Idea, Republikon, Medián) most márciusban mérte a legmagasabb a támogatottságot, a legutolsó adatok szerint a Fidesz-KDNP listájára az aktív szavazók 49-50 százaléka szavazna.

A Republikon és a Medián mutatta ki a legnagyobb népszerűségnövekedést a kormánypártok esetében, a két kutatócég 6 százalékpontos emelkedésről számolt be.

Ellenzéki lejtmenet az előválasztás óta

A kormánypártokkal ellentétes utat járt be az ellenzék, amely az előválasztás alatt érte el a legmagasabb támogatottságát, a Republikon októberben még 52 százalékot, az Idea és a Medián pedig 47 százalékra mért esetükben.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltsége ugyanakkor egyértelmű törést hozott a baloldali pártok népszerűségében, az említett három közvélemény-kutató a hódmezővásárhelyi polgármester színre lépése óta egyszer sem mérte az ellenzéki közös lista erősödését.

Fotó: Shutterstock

Bár a Závecz Research szerint az ellenzék a bizonytalanok körében még rendelkezik tartalékkal, nem jó előjel a számukra, hogy Márki-Zay Péter egyre népszerűtlenebb, a Századvég februárban arról számolt be, hogy a válaszadók mindössze 33 százaléka nyilatkozott róla pozitívan, 62 százaléka kedvezőtlen véleménnyel volt a miniszterelnök-jelöltről.

Medián: A Fidesz győzelme szinte biztosra vehető, csak a mértéke lehet kétséges

Medián március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi, írja a 24.hu a Hvg-re hivatkozva.

A Medián által készített mandátumbecslés szerint így

  • a kormánypártoknak 128
  • az ellenzéknek pedig 71 mandátuma lenne az új parlamentben
  • ugyanakkor a Mi Hazánk, de a Kutyapárt se jutna be a Medián becslése szerint
  • a mostani felmérés szerint akár 80 százalékos részvétel is lehetséges.

A Medián felmérése szerint az is a kormánypárt mellett szól, hogy a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít.

Látványos egyébként, hogy mostanra nemcsak a Fidesz–KDNP többsége, de az ország települési megosztottsága is megszilárdult: a kormánypárt–ellenzék szavazatarány Budapesten 27:45, vidéken viszont 43:29, sőt a községekben 50:26

– olvasható a hvg.hu-n megjelent felmérésben.

 

Medián választás 2022 országgyűlési választások 2022 közvéleménykutató
Kapcsolódó cikkek