Gyűlnek a csalók, akik a háborús helyzetet és az emberek jóindulatát kihasználva akarnak pénzhez jutni

– írja a Business Insider

Az orosz-ukrán háború következtében most azok is szükségét érzik, hogy adományozzanak, akiknek korábban nem volt szokásuk, vagy maguk is pénz szűkében vannak, mégis segíteni akarnak. Egyesekben még az is morális kérdéseket vet fel, hogy ilyenkor szabad-e jól éreznünk magunkat. Ezt a lelki állapotot használják ki a csalók, akik bűntudatot próbálnak kelteni azokban, akik nem adnak nekik pénzt.

Az egyik leggyakoribb módszerük az adathalászat, amikor e-mailben szereznek meg szenzitív információkat, például számlaadatokat az áldozatoktól, vagy csak egyszerűen nem létező szervezetek nevében kérnek pénzt, ami végül nem az adakozók céljait szolgálja. Gyakoriak a háború elől menekülők számára szervezett álságos gyűjtések is, amelyek több nyelven is terjednek. Átverés azonban nemcsak a digitális térben történhet, vannak 

akik odáig merészkednek, hogy eseményeken, szervezetek nevében jelennek meg, és ott gyűjtenek pénzt a rászorulóknak, ami végül sosem jut el hozzájuk.

Fotó: Shutterstock

 

David Emm, a Kaspersky kiberbiztonsági vezetője azt nyilatkozta a portálnak, hogy a Covid óta nem láttak ennyi átverést. Február vége óta jelentős növekedést tapasztaltak az ilyen jellegű bűncselekmények és kísérletek számában. 

A kár pedig dollármilliókra rúghat.

Az Egyesült Királyság csalásellenes ügyekkel foglalkozó ügynökségéhez a közelmúltban 196 bejelentés érkezett, megtévesztő és gyanús e-mailekről. 

Próbálták felhasználni Vlagyimir Klicsko, ukrán származású ökölvívó bajnok nevét is, hogy pénzt gyűjtsenek.

 

Az Ukrán Nemzeti Bank nevével is visszaéltek, a csalók azt állították, hogy a pénzintézet létrehozott egy speciális gyűjtőszámlát az ukrán menekültek megsegítésére és az ország haderejének támogatására.

Segíts megvédeni a szabadságunkat és függetlenségünket

– landolt a felhívás sok ezer ember online postaládájába, amelyet a bankszámla adatok megadása menü követett.

Arra is volt már példa, hogy egy hivatalos szerv honlapjának címében egy-egy betűt megváltoztattak, és így terelték téves helyre az adományozni kívánókat.

Még ha sietősre is fogjuk az utalást, akkor is érdemes inkább plusz egy percet rászánni a weboldal hitelességének ellenőrzésére, mielőtt illetéktelen kezekbe kerül a felajánlás.

Magyarországról így tud segíteni

A Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a felajánlásokat. Az adományozás módjairól a kormány ezen az oldalon nyújt tájékoztatást.