Az orosz–ukrán háború szörnyűségeiről készült képek sok ember szívében lobbantották fel a segítőkészség lángját, ám a tragédiák vámszedői is szorgoskodni kezdtek, ezért érdemes odafigyelni, hogy amennyiben segíteni szeretnénk, ne váljunk csalók áldozataivá. Az Insider összeállítása szerint a segíteni vágyóktól a bűnözők világszerte akár több millió dollárt is összeszedhettek.

A csalók egyik leggyakoribb módszere a phising, amikor e-mailben szereznek meg szenzitív információkat – például számlaadatokat – az áldozatoktól, vagy csak egyszerűen 

nem létező szervezetek nevében kérnek pénzt, ami végül nem az adakozók céljait szolgálja.

Fotó: LOUISA GOULIAMAKI

Keddig a brit csalásellenes ügynökség 196 csaló e-mailt azonosított, melyek között olyan is volt, amely az egykori nehézsúlyú bokszoló, Vlagyimir Klicsko nevében kért adományokat. De érkeztek hírek olyan üzenetekről is, melyek az ukrán nemzeti bank által nyitott „különleges számlára” várják az adományokat. 

Gyakoriak a háború elől menekülők számára szervezett álságos gyűjtések is, melyek számos nyelven terjednek.

Aki tényleg segíteni szeretne, az tehát jól teszi, ha ismert, megbízható szervezeteken keresztül teszi ezt, ám a csalások egy másik fajtája éppen ezt próbálja kihasználni a legitim szervezetek oldalaihoz hasonlító, ám elütéseket tartalmazó címek felhasználásával. Jól tesszük tehát, ha kétszer is ellenőrizzük, hogy a helyes címet írtuk-e be.

Fotó: Shutterstock

Az adománykérő e-mailek esetében és a hivatalos segítőoldalakon is árulkodók lehetnek a helyesírás és a nyelvhelyesség hibái például. A kezdeményezést, mely az Airbnb-foglalások segítségével igyekezett az ukránokon segíteni, szintén megpróbálták kihasználni rosszindulatú személyek, ám az óvatosság abban az esetben is segíthet kiszűrni a csalókat.

A leghasznosabb segítség ugyanakkor továbbra is a készpénz, hisz abból azt lehet beszerezni, amire az adott időszakban a legnagyobb szükség van. A Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt továbbra is várja a felajánlásokat. Az adományozás módjairól a kormány ezen az oldalon nyújt tájékoztatást.

Nem ez az első eset azonban, amikor közérdeklődésre számot tartó eseményeket használnak ki bűnözők, a koronavírus-járvány kezdetén például a betegségtől való félelemre épültek az átverések.