Közélet

Figyelmeztetést kaptak a csehek Oroszországtól, nem nézik jó szemmel a fegyverszállítást

Oroszország diplomáciai jegyzékben figyelmeztette Csehországot, hogy szovjet gyártmányú fegyvert a beleegyezése nélkül nem adhatnak át más országoknak közölte újságírókkal szombaton Ján Lipavsky cseh külügyminiszter. Lipavsky közölte: nem reagálnak a jegyzékre, mert képtelenség, és nincs olyan rendelkezés, amely megtiltaná a fegyverek exportálását.

Oroszország fenyegetésekkel, zsarolással és dezinformációval próbálja meg elrettenteni a nyugati országokat az Ukrajnának való segítségnyújtástól 

mondta Jana Cernohová védelmi miniszter.

Ebben az esetben Moszkva azt állítja, hogy Oroszország beleegyezése nélkül a Cseh Köztársaság nem exportálhat szovjet felszerelést. Ez képtelenség, ez egy újabb arrogáns és kínos kísérlet.

–  tette hozzá.

Oroszország a héten hivatalosan figyelmeztette az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, hogy 

az Ukrajna számára történő fegyverszállítás szítja a helyi konfliktust és beláthatatlan következményei lehetnek.

Fotó: Shutterstock

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken közölte, hogy Moszkva hasonló üzenetet küldött valamennyi országnak, feltehetően a NATO-tagállamokra utalva, az Ukrajnának történő fegyverszállítással kapcsolatban. Csehország 1999 óta a tagja.

Lipavsky szerint az orosz diplomáciai jegyzék egy újabb mód, ahogyan Oroszország hazugsággal akarja megakadályozni az Ukrajnának nyújtott cseh támogatást.

Az Ukrajnának nyújtott katonai és egyéb segítség egyértelműen Csehország stratégiai érdeke hangsúlyozta a külügyminiszter.

Március elején az orosz nagykövet közölte a cseh külügyminiszter-helyettessel, hogy Oroszország szerint terrortámadások várhatók az Ukrajnába küldött nyugati fegyverszállítmányok ellen. Értelmezésünk szerint világos, hogy Oroszország azzal fenyeget, saját maga készít elő szabotázst

mondta Lipavsky.

Az orosz fél bejelentette, hogy nem fog tudni megakadályozni egy ilyen szabotázst, amely szerintünk egy újabb fenyegetéssorozat Oroszország részéről

fűzte hozzá.
Csehország fegyvereket és más katonai felszereléseket szállított Ukrajnának.

Április 6-ig az Ukrajnának adományozott felszerelés ára 1,1 milliárd cseh korona (17 milliárd forint) volt. 

A védelmi tárca biztonsági okokból nem részletezte, milyen felszerelésről volt szó.

 

Csehország fegyverszállítás Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek