Lecsengőben van a koronavírus-járvány ötödik hulláma Magyarországon. A koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal minden hétköznap közli a friss hazai járványadatokat (hétfőnként a hétvége miatt 3, hosszú hétvégéket követően egyszerre 4 vagy 5 nap adatai érkeznek), amelyből jól láthatóan kirajzolódnak a járványhullámok.

Az alábbi grafikonokon az azonosított új fertőzöttek számát január elejétől, a koronavírus-járványhoz köthető halálozások számát pedig február elejétől ábrázoljuk. Az adatokból jól kivehető, hogy az új fertőzöttek számában január utolsó hetére datálható a tetőzés. Akkoriban volt olyan nap, amikor 20 ezernél is több új megbetegedést regisztráltak. Azóta látványos esés volt megfigyelhető, március közepétől pedig egy nagyjából stabil tartományban mozog a járványgörbe, 1000 és 3000 közötti napi fertőzésszámmal.

A halottak száma – a betegség lefolyása miatt – néhány héttel követi a fertőzésszámgörbét. A járványhoz köthető halálozások tekintetében február utolsó hete volt a tetőzés, amikor naponta mintegy 130 beteg vesztette életét. Márciusban a mortalitási mutató is csökkenésnek indult, áprilisban napi 40, majd napi 30 alá esett a pandémia halálos áldozatainak száma Magyarországon.

Hogy ezt követően hogyan alakul hazánkban a járvány, azt pontosan nem lehet tudni. Több országban is megfigyelhető egy kisebb emelkedés az új vírusvariáns miatt. Optimistább forgatókönyvek szerint ugyanakkor további esésre lehet számítani, májusra jelentősen ellaposodhat mindkét görbe.