Közélet

Már több mint félmillió ukrán menekült érkezett eddig Romániába

A román bevándorlási hivatal az elmúlt 24 óra leforgása alatt 8277 ukrán menekült érkezését jelentette az országba

– tudósított az Agerpres. Az előző napi statisztikához képest ez a szám 4,3 százalékkal kevesebb.

A menekültszállások telítettsége jelenleg 79,8 százalékos.

Az ideiglenes tartózkodási engedélyt kérők száma erősen változó, az utóbbi napokban napi 400 és több mint 2000 között mozgott. Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta összesen 4328 ukrán állampolgár folyamodott kifejezetten menedékjogért a román hatóságokhoz. 

A háború kezdetétől csütörtök éjfélig 595 755 ukrán állampolgár lépett be Romániába.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Magyarországra is sokan érkeznek

Szombaton és vasárnap többen, hétköznap kevesebben, de még akkor is nagyjából 10 ezren érkeztek az elmúlt napokban Ukrajnából közvetlenül, vagy Románia érintésével közvetve.

Az ukrán–magyar határszakaszon 5728 fő lépett be Magyarország területére 2022. március 31-én 0 óra és 24 óra között. A román–magyar határszakaszon csütörtökön Magyarországra belépők közül 4620-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 1599 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tudatta az Országos Sajtószolgálaton keresztül az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében.

Budapesten mindeközben a BRFK és a társszervei 

csütörtökön 1717 menekültet, köztük 808 gyermeket fogadtak, vagyis csaknem minden második menekült gyermekkorú volt. 

A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkezőket buszokkal vitték a BOK csarnokba – adta hírül a police.hu.

A csütörtökön közvetlenül vagy Románia érintésével Ukrajnából érkezett 9898 fős létszám nagyjából megegyezik az elmúlt napok határforgalmi jelentéseiben közöltekkel. Az ORFK előző napi közleményeit a hét végéig visszapörgetve kiderül, hogy naponta jellemzően 10 ezer körül van a háború elől Magyarországra érkezők létszáma.

Szerdán például az ukrán–magyar határszakaszon 5607 fő lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4248 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Ezen a napon kértek az utóbbi időben a legtöbben, összesen 2169-en ideiglenes magyarországi tartózkodásra jogosító igazolást.

Hétfőn is csaknem 10 ezren – az ukrán–magyar határszakaszon 5156-en, a román–magyar határszakaszon 4741-en – érkeztek Ukrajnából, közülük 1142-en maradtak 30 napra kiváltott tartózkodási engedéllyel Magyarországon.

Hétvégén nagyobb volt a keleti határforgalom, szombaton 12,5 ezren, vasárnap pedig 13,7 ezren érkeztek Ukrajnából a két országon át. 

Szombaton az érkezők között fele-fele arányban voltak az Ukrajnából közvetlenül, valamint  a Románia érintésével menekülők, vasárnap viszont csaknem kétszer annyian érkeztek Romániából (8,7 ezren), mint Ukrajnából (4,9 ezren) 

Magyarországi tartózkodási engedélyt a hétvégén kértek a legkevesebben a magyar rendőrségtől, mindkét nap csupán nagyjából 400-an.

A múlt heti rendőrségi jelentésekben is hasonló, általában napi 11-13 ezer fő Ukrajnából érkező határátlépőről adtak hírt. 

 

Románia orosz-ukrán háború ukrán menekült
Kapcsolódó cikkek