Egyre nagyobb port kavar Aiden Aslin ukrajnai katonai szolgálata. Mint arról a VG is beszámolt: a 28 éves brit katona évek óta harcolt Ukrajnában, előbb a szakadárok, majd február 24-e óta már Oroszország ellen. Az elmúlt egy hónapban csapatával Mariupolt védte, de elfogyott az élelmük és a lőszerük, így kénytelenek voltak a napokban megadni magukat. Ebből több szakértő is arra következtetett, hogy a hetek óta ostromlott kikötőváros hamarosan végleg eleshet. 

Vége Mariupolnak? Megadta magát az oroszoknak a várost védő brit veterán katona

Aiden Aslin folyamatosan közvetítette a védők harcait a közösségi oldalain, de nemrég törölték ezeket.

A Newarkból származó Aslin sorsáról azóta sem lehet tudni sok mindent, de a BBC brit hírtelevíziónak sikerült elérni a katona édesanyját. Ang Wood szerint a fia és egysége pokoli küzdelmet folytatott, de már akkor jelezte, hogy nem tarthatnak ki tovább, amikor legutóbb beszéltek. 

A Guardian cikke szerint az édesanya Boris Johnsonnak is üzent, azt kérte a brit miniszterelnöktől, hogy „valahogy nyírják ki” Putyint. 

Aslin a közösségi oldalakon rendkívül aktív volt, a háború elején folyamatosan hírt adott a harcokról, de ezeket az elmúlt napokban törölték. Egyedül a Twitter-oldala maradt meg, de már azt sem ő szerkesztette, édesanyja szerint a barátai vették át az oldalt, és a férfi nevében írnak bejegyzéseket más oldalakra. 

Fotó: Twitter/@cossackgundi

Aslin igazi veteránnak számított: 2015 és 2017 között az Iszlám Állam ellen harcolt a kurd hadsereg kötelékében. Egyik barátja, Brennan Philips szerint Aslin nem tudott már visszalőni Mariupolban az oroszokra, biztos benne, hogy 

ha csak egyetlen tölténye is maradt volna, akkor tovább harcol.

Aslin egyébként nem volt hősködő típus, egy februári videóban elmondta, tökéletesen tisztában van azzal, hogy az oroszok elleni háborúban rengetegen fognak meghalni vagy megrokkanni, de képtelen tétlenül ülni és nézni, ami a világban történik. 

A Guardian felidézte más mariupoli védők bejegyzését is cikkében, amelyben leírták: teljesen kifogytak a lőszerekből, és már csak idő kérdése, hogy megöljék vagy fogságba ejtsék őket. 

Vegyi fegyver bevetésével vádolják Moszkvát Mariupolban

A kikötőváros a végóráit éli, a lőszerekből kifogytak, rengetegen haltak meg. Kijev vegyi fegyver bevétésével vádolta meg Oroszországot.