A jelenlegi nemzetközi helyzetben mások a prioritások, mint a lengyel kormány és az vitája a jogállamiság lengyelországi helyzetéről – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő pénteken Prágában, mielőtt elindult hivatalos látogatására Varsóba.

MORAWIECKI, Mateusz; FIALA, Petr
Fotó: Leszek Szymanski

Lengyelország az Ukrajna elleni orosz háború idején – mutatott rá a miniszterelnök – példásan és következetesen védelmezi az európai értékeket.

Úgy vélte, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben más témákra kell összpontosítani, mint a jogállamisági vita.

„A biztonság kérdéseire, arra, hogy egyáltalán megtarthassuk a szabadságot, a függetlenséget és a jólétet úgy Európában, mint az Európai Unióban” – mondta a cseh kormányfő az orosz agresszióval kapcsolatban. A jogállamiság kérdését szerinte nyugodtabb időkre kell hagyni. 

Lengyelország kiállását Ukrajna mellett Fiala példásnak tartja. 

Lengyelország hozzáállása az ukrán menekültekhez általános elismertségnek örvend. Elismerésnek örvend az is, ahogy Lengyelország vezető szerepet játszik az orosz agresszióval szembeni ellenállásban és Ukrajna támogatásában 

– mondta. 

Petr Fiala Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyal. Prága szerint a megbeszélések fő témája az ukrajnai válság, az ennek következtében kialakult energetikai válság, valamint Csehország július elsején kezdődő soros európai uniós elnöksége lesz. 

Megindult Magyarország ellen a jogállamisági eljárás 

Az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a Twitteren közzétett üzenetében azt írta: a brüsszeli testület értesítő levelet küld Magyarországnak szerdán, amelyben hivatalosan is aktiválja az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszert.