A Covid már nem jelent kockázatot, ugyanakkor bármikor jöhet egy újabb világjárvány – hangoztatta a közelmúltban Bill Gates, és egyúttal fel is szólította a kormányokat a vakcinafejlesztés időtartamának csökkentésére és az átoltottság mihamarabbi elérésére.

Legújabb kijelentései alkalmával, amelyek egy TED-előadáson hangzottak el, egy pandémiás készenléti egységet vizionált

– számolt be róla a Quartz gazdasági portál.

Gates sokak meglepetésére egy favödörrel a kezében jelent meg, és azzal kezdte a beszédét, hogy az ókori rómaiak ihlették az ötletét, az akkori tűzoltók ugyanis hasonló eszközt használtak a baj elhárítására.

A filantróp milliárdos ezzel azt akarta szimbolizálni, hogy fel kell állítani egy olyan egységet, amely azonnal képes beavatkozni, ha újabb világjárvány robbanna ki. A párhuzamot abban látta meg, ahogy a rómaiak rögtön tudtak reagálni, amikor a tűzvész ellepte a várost.

Gates szerint folyamatosan monitorozni szükséges a lehetséges veszélyforrásokat, hogy ne érje akkora katasztrófa a világot, mint a koronavírus berobbanásának idején; 

és világszerte készen kell állni, a lehető leggyorsabb beavatkozásra. 

Fotó: Indraneel Chowdhury / NurPhoto via Getty Images

A válogatott szakmai csapat a globális járványelhárításért és mozgósításért lenne felelős, és az Egészségügyi Világszervezet égisze alatt működne.

Gates szerint legalább háromezer főállású alkalmazottra van szükség.

Az állomány tagjai a következő szakterületekhez értenének: orvostudomány, epidemiológia, genetika, gyógyszer- és vakcinafejlesztés, diplomácia, logisztika, informatika, kríziskommunikáció.

A finanszírozásuk évente akár több millió dollárra is rúghat, azonban az üzletember szerint a prevenció még mindig költséghatékonyabb, mintha felkészületlenül ér minket a következő pandémia, aminek a kezelése akár a tízszerese is lehetne a megelőzésnél.

A témáról részletesebben a május elején Hogyan készüljünk fel a következő világjárványra? című könyvében lehet olvasni. A kötetben egy olyan stratégiát vázol fel, amellyel szerinte elkerülhető lenne egy újabb világjárvány.

Bill Gatesnek mindenre van egy ötlete: így pótolná a vízhiányt

Bill Gates nem ragadt le a techszektorban, amellett, hogy lázasan kutatja a pandémia hatását és egy újabb világjárványra való felkészülésre figyelmeztet, a vízenergiával is már évek óta foglalkozik. Egy új technológiának köszönhetően a levegőből állítaná elő a vizet. A módszerhez hidropaneleket használnak.