A The New York Times műholdfelvételeinek elemzése cáfolja Oroszország állításait, miszerint a civilek meggyilkolása azután történt Bucsában, hogy  az orosz katonák elhagyták a várost. 

Az orosz védelmi minisztérium tagadta a felelősséget a bucsai utcákon fekvő civilek holttesteivel kapcsolatban. A tárca állítása szerint a halottakat azután helyezték el az utcákon, miután minden orosz egység kivonult Bucsából március 30-a körül.

Fotó: Maxar Technologies / AFP

A The Times által készített videók és műholdfelvételek azonban cáfolják az orosz állítást, és azt mutatják, hogy a civilek közül sokakat több mint három héttel ezelőtt öltek meg, amikor az orosz hadsereg még ellenőrzése alatt tartotta a várost. A felvételek azt igazolják, hogy legalább tizenegy civil holtteste március 11-e óta hevert az utcákon, amikor Oroszország saját bevallása szerint megszállta a várost.

A The Times vizuális nyomozócsoportja elvégezte a műholdképek előtte-utána elemzését, hogy megerősítsék a holttestek megjelenésének és a civilek meggyilkolásának időpontját. 

A felvételeken jól kivehető, hogy a bucsai Jablonszka utcában március 9. és március 11. között emberi testhez hasonló méretű sötét tárgyak tűntek fel. A tárgyak pontosan azokon a helyeken jelentek meg, ahol a holttesteket találták Bucsa visszafoglalása után.

Holttestekkel teli sír Bucsa templománál 2022. április 4-én
Fotó: Diego Herrera Carcedo / AFP

 

Az ukrán hatóságok kínzókamrát is találtak Bucsában

Az ukrán főügyészség Facebook-oldalára feltöltött fotókon öt férfi holtteste látható, akiket egy bucsai kínzókamrában találtak meg –  tudatta az Insider. Az összekötözött kezű holttestekre egy gyermekszanatórium pincéjében bukkantak rá – közölte az ukrán főügyészség, és háborús bűntettként vizsgálja a férfiak halálát.

Az orosz fegyveres erők katonái fegyvertelen civileket kínoztak, majd öltek meg

– folytatódott a bejegyzés.

Az elmúlt napokban megszaporodtak az utcán holtan hagyott ukrán civilekről és kiásott tömegsírokról szóló jelentések, mivel az orosz csapatok megkezdték a kivonulást a térségből. Bucsa, Kijev egyik külvárosa hetekig orosz katonai ellenőrzés alatt állt, és a város visszafoglalásával több száz civil holttestére bukkantak.

Oroszország Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja erőit

Kína békemegállapodást szorgalmaz, Washington újabb szankciókat vetett be, Zelenszkij az ENSZ-be készül. A harcok folytatódnak.