Közélet

Választás 2022: így látják külföldön a Fidesz újabb győzelmét

Összegyűjtöttünk néhány fontosabb, a vasárnapi országgyűlési választások eredményéhez fűzött kommentárt.

A vasárnapi magyarországi országgyűlési választások eredményéről a nagyobb külföldi lapok, hírportálok is beszámoltak. Összegyűjtöttünk néhány fontosabb kommentárt. A Finacial Times azt írja, Orbán Viktor vasárnap, miután a választásokon döntő többséget szerzett, 

egymás után negyedszer és összességében ötödször lett Magyarország miniszterelnöke, és ezzel ütközőpályára került az EU-val, 

amely bírálta a miniszterelnököt a demokrácia aláásása miatt. „Hatalmas győzelmet arattunk. Akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan” – idézi Orbán Viktort a lap.

Fotó: Kőhalmi Péter / AFP

A Bloomberg kiemeli, hogy a Fidesz megőrizte kétharmados parlamenti többségét a vasárnapi választáson. A lap kitér arra is, hogy 

az eredmény ellentmondott a közvélemény-kutatások előrejelzéseinek, amelyek szoros versenyt jósoltak, miután az ellenzéki pártok összefogtak, hogy leváltsák Orbán Viktort, az egyik országának leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetőjét. 

Hozzáteszik, hogy a Magyarország keleti szomszédjában dúló háború áthangolta a választási kampányt is, és úgy vélik, a kormánypártok győzelme háttérbe szorította azokat a véleményeket, amelyek a demokrácia leépüléséről, a háború sújtotta Ukrajna igényeinek ignorálásáról szóltak.

A The Wall Street Journal úgy fogalmaz, hogy Orbán Viktor győzelme óriási küzdelmek elé állítja Európát. Úgy vélik, ez az eredmény valószínűleg tovább fogja élezni a nyugati szövetségen belüli nézeteltéréseket arról, hogy a választóknak mennyit kellene áldozniuk Ukrajnára, illetve véleményük szerint a további szankciók esélyei is halványodtak a magyar választási eredmények következtében, különösen az energetikával kapcsolatban.

A Politico szerint 

a Fidesz–KDNP kétharmada következményeként folytatódni fognak a jogállamisági viták Magyarország és az EU között.

Orbán győzelmének mértéke még az egyesült ellenzék szereplőit is sokkolta – írta a lap, amely szerint most még inkább növekedni fog a nyomás Brüsszelen, hogy aktiválja a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben.

A német Tagesschau honlapján megjelent írás egyszerre 

váratlannak és megsemmisítőnek nevezi az újabb kétharmadot. 

A kormány váratlanul nagy arányú sikerét az elemzők azzal magyarázzák, hogy a választók elégedettek az ország helyzetével. „Orbán tizenkét éve tartó irányítása alatt bizony sok magyar életkörülményei javultak” – emelte ki a cikk írója, aki szerint ugyanakkor Magyarországon kiegyensúlyozatlan a médiahelyzet.

A francia Le Figaro az elsők között számolt be a Fidesz elsöprő sikeréről, kiemelve, hogy a győzelem sokkal simább és jóval nagyobb arányú volt, mint ahogy azt a voksolás előtti felmérések jelezték. A cikkben Orbán Viktort az Európai Unió doyenjének nevezik, egyúttal emlékeztetve, hogy a kormányfő kapcsolata az unió vezetésével gyakran konfliktusokkal teli.

A BBC a kormánypártok földcsuszamlásszerű győzelméről ír, és kiemeli, hogy az eredményváró rendezvényen tartott beszédében Orbán Viktor üzent Brüsszelnek és Zelenszkijnek is. 

Választás 2022: még várni kell a 100 százalékos feldolgozottságra 

A fő kérdések szinte mindenhol eldőltek, de vannak még szoros versenyek. Az ellenzéki jelöltek máris egymásnak estek.

 

választási eredmények választás 2022
Kapcsolódó cikkek