Közélet

Bemondásra senkiből sem lesz ukrán menekült

Az ORFK mindig ellenőrzi az országba lépők állampolgárságát, a nyilatkozat nem elég senki részéről sem.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) azon magánszemélyek kapcsán, akik Románián keresztül lépnek be az országba, rendre úgy fogalmaz, hogy „közülük …-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.” A VG azt firtatta, hogy a rendőrség miért a nyilatkozatra, miért nem a határellenőrzés egyértelmű adatára hivatkozik, hiszen egyebek mellett a menekültek támogatására való jogosultság szempontjából sem mindegy, hogy valójában honnan érkeznek.

Ukrainian refugees carry their luggage upon their arrival by train at the Zahony train station after crossing the Ukrainian-Hungarian border into Hungary at the Zahony border crossing, eastern Hungary on April 9, 2022. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Érdeklődésünkre az ORFK közölte, hogy a rendőrség a határforgalom-ellenőrzés során mindig ellenőrzi, hogy az Ukrajnából érkezők valóban ukrán állampolgárok-e, vagy olyan más állampolgárok, akik Ukrajnában jogszerűen tartózkodtak. Hangsúlyozta, hogy a háború ellenére a határátlépés lehetősége folyamatosan biztosított az Ukrajna felől érkezők vagy oda utazók részére. Ugyanakkor az utasoknak nem mindegyike kér segítséget a magyar hatóságoktól, illetve sokan rendelkeznek a schengeni térségbe történő beutazás feltételeivel, így a háborútól függetlenül is be tudnának utazni hazánkba.

Ennek megfelelően csak az utasok nyilatkozatából lehet megállapítani, hogy Magyarországra történő belépésük oka a háború, vagy egyéb célból érkeznek.

„2022. február 24. és április 29., 9 óra között 175 310 főt léptettek ki a magyar határrendészek a magyar–ukrán határszakaszon Ukrajna felé – válaszolt az ORFK az erre vonatkozó kérdésre –, azt viszont nem tartják nyilván, hogy a menekültek Ukrajna mely részéről érkeznek.”

Hétfőn tízezer menekült érkezett 

A legfrissebb adat szerint egyébként május 2-án Magyarország területére az ukrán-magyar határszakaszon 4664 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5510 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 504 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. május 2-án 466 ember, köztük 232 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
 

 

ORFK ukrajnai háború menekült
Kapcsolódó cikkek