Az Egyesült Királyságot az Európai Unióból kivezető kormányfő édesapja, Stanley Johnson megkapta a francia állampolgárságot, aminek nagyon örül – közölte a Sky News. A brit miniszterelnök 81 éves apja még 2020 novemberben nyújtotta be a letelepedési kérelmét az országban, amelyre francia származású édesanyja révén jogosult. A korábbi EP-képviselő nem értett egyet a fia által vezetett Brexit-kampány állításaival, és még az uniós kilépésről szóló népszavazás előtt benyújtotta állampolgársági kérvényét az uniós tagországban. Stanley Johnson  britek uniós tagságának megtartására szavazott 2020 decemberében. 

Bár azóta a Brexitről alkotott véleményét felülvizsgálta – a Daily Telegraphban megjelent cikkében arról írt, hogy Európa megdöbbentő naivitással kezeli az orosz-ukrán háború miatt keletkezett problémákat – a kérelmét nem vonta vissza; mint mondta, a kérvényét elsősorban érzelmi okokból nyújtotta be, amelyek azóta Brexitről alkotott álláspontja változásával sem módosultak. Mint a BMF TV-nek adott legújabb interjújában elmondta: mindig is európainak érezte magát, francia édesanyja révén pedig ő maga joggal kérte a francia állampolgárságot.

Boris Johnson franciaországi születésű édesanyja a Firago értesülése szerint már korábban megkapta a francia állampolgárságot.

Stanley Johnson fia, a brit kormányfő társaságában, még 2019 júniusában, miután Boris Johnsont a Konzervatív Párt elnökévé választotta.
Fotó: Tolga AKMEN / AFP

A brit kormányfő a hírre mindössze annyit reagált: Magnifique, ami franciául annyit tesz: nagyszerű. A londoni miniszterelnöki hivatal nem kommentálta a hírt.   

Az Egyesült Királyság lakosainak az ország törvényei szerint nem kell feladniuk brit állampolgárságukat akkor sem, ha időközben francia állampolgárságot szereznek.

Az Eurostat adatai szerint 2020-ban 3100 brit állampolgár kért engedélyt a letelepedésre Franciaországban, amely ezzel a brit expatok második legkedveltebb uniós célpontjává vált Németország után.

A brit kormány héten bejelentett tervei szerint arra készül, hogy egyoldalúan módosítsa a Brexit-szabályokat, így szavatolva az északír parlament működésének folyamatosságát, amelyet az EU-szkeptikus irányvonalú Demokratikus Unionista Párt most az északír vámhatárra vonatkozó szabályok miatt bojkottál. Erről bővebben itt olvashat:

Aggódnak Brüsszelben, mert a britek módosítanák a Brexit-szerződést

Az EU intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa szerint aggályokat vet fel a londoni kormány legújabb terve, miszerint egyoldalúan módosítaná a Brexit feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi protokollt.