Moldovai oroszbarát szeparatisták szombati közölése szerint az éjszaka folyamán négy dróntámadás érte az ukrán határ közelében lévő területeket – írja a Reuters.

5805763 06.03.2019 A Russian Black Sea Fleet reconnaissance brigade officer controls as a servicewoman prepares a drone to take off during a drills outside Sevastopol, Crimea, Russia. Alexey Malgavko / Sputnik (Photo by Alexey Malgavko / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alexey Malgavko / Sputnik via AFP

A Dnyeszteren túli szakadár régióból körülbelül két hete érkeztek hasonló jelentések, amelyek nemzetközi riadalmat keltettek: többen is attól tartottak, hogy Oroszország ukrajnai háborúja átterjedhet a határon.

A Dnyeszter Menti Köztársaság belügyminisztériuma fotókat is közzétett azokról a kráterekről, amelyeket állításuk szerint a támadások okoztak.

Közölték azt is, hogy senki sem sérült meg.

A támadások a régió északi részén fekvő Rybnitsa közelében történtek, ahol az orosz fegyveresek egy katonai támaszpontot őriznek. A minisztérium közleménye nem tért ki arra, hogy kit gyanúsítanak a csapások végrehajtásával.

Ukrajna többször is tagadta, hogy köze lenne a Dnyeszteren túli területeken történt incidensekért, szerintük Oroszország hamis zászlós hadműveletekkel akar további harcokat provokálni. Moszkva szintén tagadta felelősséget.

Egy magas rangú orosz parancsnok a múlt hónapban azt mondta, hogy Oroszország a Dél-Ukrajna feletti teljes ellenőrzés megszerzésére készül, javítva ezzel a Dnyeszteren túli területekhez való hozzáférést.