Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek csütörtök délután küldött levélben válaszolt az Oroszországgal szembeni legújabb szankciós csomag terveire – tudta meg az Index.

A miniszterelnök levelében leszögezte, hogy az orosz energiahordozókról történő lemondásra az európai közösség jelenleg nem áll készen, továbbá 

a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné, 

miközben az EU nem tesz érdemi erőfeszítéseket a hatások enyhítése céljából.

2022.04.01. Székesfehérvár A Fidesz-KDNP országos választási kampányának záró rendezvényét Fejér megyeszékhelyének belvárosában, az Országalmánál tartották. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök  Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő Dunaújvárosi Hírlap DHKépen: Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Orbán Viktor szerint a szankciók elfogadásához szükséges alternatív ellátási infrastruktúra és finomítói kapacitások létrehozása időigényes és olyan redundáns beruházásokat igényel, melyek piaci alapon nem finanszírozhatóak. Ráadásul mindez 

az orosz energiahordozók leépítéséhez szükséges erőteljes és gyors beruházások, valamint fokozott tempójú zöld átállás elől veszi el a nemzeti forrásokat. 

A miniszterelnök kiemelte, hogy az részéről számunkra csak papíron áll rendelkezésre megfelelő finanszírozás.

A levél arra is kitér, hogy az energiaárak már 40 éves csúcson vannak, miközben a szankciók azokat tovább emelnék, növelve a legkiszolgáltatottabbak terheit, úgy hogy ezek enyhítésére nincs uniós válasz. A kormányfő kiemelte, hogy az Oroszország ukrajnai agressziójára adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt, amit a legújabb szankciós csomag aláás. 

A Bizottságnak nem szabad olyan helyzetet teremtenie, amelyben a szankciók Magyarországnak nagyobb kárt okoznak, mint Oroszországnak.

Brutális ára lenne az olajembargónak – a másfél éves moratórium sem megoldás (VG Podcast)

Az elemzők véleménye szinte azonos: betenne a magyar gazdaságnak az orosz olajimport korlátozása, és a másfél éves moratórium sem megoldás.