Országszerte ismét megszervezik az ingyenes „hősképzést”, ahol bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja az életmentés alapfogásait a mentők napján 

tájékoztatott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Kedden, a magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóján a mentők napját ünnepelik. 1887-ben ezen a napon kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, mely Európa egyik első mentőszervezete volt emlékeztettek.

A magyar mentőszolgálat sok szempontból ma is különleges értékeket hordoz, országosan egységes működése világviszonylatban is egyedülálló.

Az elmúlt időszak a mentőket különösen nagy erőpróba elé állította:

tavaly több mint 1,25 millió mentőfeladatot végeztek, 116 ezer koronavírus-beteget vittek kórházba, és több mint 1,3 millió járványügyi mintavételt szerveztek meg, illetve hajtottak végre 

jelezték.

Újraélesztési Guinness-rekordkísérlet résztvevői a Testnevelési Egyetemen 2013. október 25-én. Az egyszerre, egy helyen végrehajtott újraélesztés rekordkísérletén több mint kétszáz budapesti és negyven szombathelyi középiskolás sajátította el a reanimáció fogásait az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kezdeményezésére, az Egészségkommunikációs Központ, Országos Mentőszolgálat, Szombathely városa és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem közreműködésével.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A sikeres helytállás a 8500 mentődolgozó felkészültségének és elhivatottságának, valamint a társadalom támogató összefogásának is köszönhető, hiszen a járvánnyal kapcsolatos pluszfeladatok ellátását országszerte önkéntesek is segítették.

Az ünnepi hősképzés részleteiről az OMSZ honlapján, illetve az ÉletMentő applikáció chatbotjából (Hősképzés) is lehet tájékozódni.