Közélet

Mit hozhat a győzelem napja Vlagyimir Putyinnak?

Nem túl valószínű, hogy orosz győzelmet ünnepelhet az elnök, de részsikerekről érkezhet bejelentés.

A második világháború Európában 1945. május 9-én ért véget, amikor a náci Németország aláírta a fegyverletételt, pár nappal az országot irányító diktátor, Adolf Hitler öngyilkossága után. A szörnyű pusztítással járó háború végét jelző nap a Szovjetunió, majd később Oroszország számára azóta is meghatározó időpont – olvasható a BBC összefoglalójában.

Russian honour guards take part in a rehearsal for the Victory Day military parade on Dvortsovaya Square in Saint Petersburg on May, 5, 2022. - Russia will celebrate the 77th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP

Miért fontos ez a dátum?

A világháború során mintegy 27 millió halottat vesztő ország identitásának máig alapját adja a nagy honvédő háborúban aratott győzelem, amit többek között a moszkvai Vörös téren tartott katonai parádéval és több városban tartott megemlékezéssel ünnepel Oroszország. A szimbolikus dátum közeledte élénk találgatásokat váltott ki a nyugati megfigyelők körében, miután Oroszország ismét háborúban áll, ám ezúttal támadó félként és egyelőre mindenképpen messze a győzelemtől.

Ezen a napon a győzelemben kulcsszerepet játszó ezredek és a legújabb katonai fejlesztések is láthatók, és gyakran használja ezt a napot az orosz vezetés céljai kinyilvánítására és haderejének demonstrálására is. A szovjet időkből eredő ünnepséget a győzelem 50. évfordulóján támasztotta fel Borisz Jelcin egykori elnök, de éves szinten ismétlődő rituálét Vlagyimir Putyin csinált belőle 2008-ban.

8184235 05.05.2022 Municipal workers clean a decoration depicting the Soviet Victory Order prepared for the celebrations of the Victory Day, which marks the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two, in central Moscow, Russia. Vitaliy Belousov / Sputnik (Photo by Vitaliy Belousov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Vitaliy Belousov / Sputnik via AFP

Az orosz történelemkönyvekben is kiemelt szerepet kap a rettenetes véráldozat árán kivívott győzelem, mely az orosz hadsereget Európa felszabadítóiként mutatja be, nem is teljesen alap nélkül – még ha a Vörös Hadsereg által elkövetett atrocitások és a kontinens keleti felét évtizedekre a szovjet érdekszférához csatoló béke miatt számos ország ennél árnyaltabban is látja az eseményeket.

A világtörténelem legnagyobb háborújában aratott győzelmet ünneplő felvonulás békeévekben az orosz fegyveres erők dicsőségét és erejét hivatott sugározni, ám kérdés, hogy az idei, az Ukrajnával szembeni invázió alatt sokakat meglepő módon a vártnál jelentősen gyengébben teljesítő orosz haderő árnyékában milyen események várhatók. 

Ne feledjük, hogy az ellenséget a hivatalos moszkvai irányvonal szerint most is a nácik jelentik.

Mi várható az idei évben?

2014-ben a Krím félsziget megszállását is ünnepelte Oroszország és a Vörös téren a fasizmus felett aratott győzelemről szónokló Vlagyimir Putyin, aki ugyanazon a napon Szevasztopolba is elrepült, hogy kifejezze a diadalát. Az idén azonban nem valószínű, hogy hasonló sikereknek örülhet az orosz elnök, ugyanakkor elképzelhető, hogy azon a napon megtörténik a formális hadüzenet, a harcok beszüntetése vagy épp az általános mozgósítás. A katonai felvonulást az idén is biztosan megtartják.

MOSCOW, RUSSIA - MAY 4: Russian military vehicles move along Tverskaya street during the rehearsal of Victory Day military parade marking the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War II, at Red Square in Moscow, Russia on May 4, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: SEFA KARACAN / Anadolu Agency via AFP)

Lehetséges persze, hogy ennél kevésbé jelentős lépések várhatók ezen a napon, 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter például arról beszélt, hogy Moszkva nem tervezi lépéseit mesterségesen a dátumhoz igazítani. 

A hétfői napon mindenesetre valamifajta propagandaértékű győzelem mindenképpen hasznos volna az orosz vezetés számára. Ez könnyen lehet Mariupol bevételének közlése például és ezzel párhuzamosan az orosz leírások szerint náci – független megfigyelők szerint is erősen szélsőséges – Azov brigád felett aratott győzelem. 

A kikötőváros utolsó, ukrán ellenőrzés alatt álló területe, a hatalmas Azovsztal acélgyár és az az alatt futó alagutak és bunkerek elfoglalása azonban jelentős áldozatokkal járhat. A Donyecki Népköztársaság élén álló Gyenisz Pusilin szerint azonban nem lesz felvonulás Mariupolban, azzal meg kell várni a város hozzácsatolását a szeparatista köztársasághoz. Valamiféle ünnepségek azonban lehetnek a heves harcok sújtotta településen, legalábbis erre utalnak a televíziós műsorvezető, sokak szerint a Kreml szócsöveként is tevékenykedő Vlagyimir Szolovjov és Szergej Kirjenko által vezetett delegációk látogatásai.

Fotó: Makszim Sipenkov

Megfigyelők szerint Oroszország-szerte a győzelem napjának szimbólumai az idén – szemben a szokásos 1945. május 9-i dátummal – az évszám helyén az 1945 mellett a 2022-t is feltüntetik, összhangban a háború indoklására használt, az ukrán vezetést nácinak minősítő orosz értelmezéssel.

Moszkvában a győzelem napján tartott felvonulás régóta szolgálta a legújabb orosz harceszközök bemutatását, melyek közül 

különösen nagy aggodalmat keltett a 2015-ben bemutatott T–14 Armata tank, ám azt eddig még nem vetették be Ukrajnában, 

ugyanis a harcra még nem áll teljesen készen.

Milyen fegyvereket vonultathat fel az idén a Kreml?

A BBC orosz kiadása szerint a Vörös téren az idén kevesebb fegyver és katona jelenhet meg, mint tavaly, de így is mintegy 10 ezer katona és 129 katonai eszköz lehet majd látható, köztük a legújabb T–80BVM tankok és a Pantsir S–1 légvédelmi rakétarendszerek. A 77 évvel ezelőtti győzelemre ugyanannyi repülő és helikopter háborút szimbolizáló Z alakú kötelékben szálló bemutatója is emlékeztet majd.

Fotó: Jurij Kocsetkov

Külföldi vezetők viszont nem lesznek jelen az ünnepségen, 

mert a Kreml úgy látja, a 77. évforduló nem elég jelentős ahhoz. A nácik feletti győzelem napja a szomszédos, egykori szovjet tagköztársaságokban időközben mind nagyobb mértékben veszít jelentőségéből. A második világháború alatt rendkívüli veszteségeket szenvedő Ukrajna inkább az emlékezés napjává tenné ezt a dátumot a győzelem ünneplése helyett, míg Kazahsztánban az idén már a harmadik évben maradhat el az ünnepség, igaz, az előző két év során a koronavírus is veszélyeztethette a parádét. Lettország pedig az Ukrajnával szembeni orosz támadás áldozatainak szenteli a nevezetes dátumot.

 

orosz-ukrán háború Győzelem Napja Moszkva Vörös tér katonai parádé
Kapcsolódó cikkek