Oroszország hétfőn ünnepli a Szovjetunió II. világháborúban aratott győzelmét a náci Németország felett. Az ilyenkor szokásos katonai parádéra azonban árnyékot vetnek az Ukrajnában jelenleg is zajló háború eseményei – számolt be róla a The Moscow Times.

A hagyományosan a moszkvai Vörös téren rendezett díszes katonai parádén a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb katona és harci jármű lesz látható, egyrészt azért, mert az orosz hadsereg jelentős veszteségeket szenvedett Ukrajnában, másrészt azért, mert a csapatok számottevő része továbbra is a frontvonalon vagy annak közelében tartózkodik.

Ez azon kevés alkalmak egyike, amikor Oroszország a parádéval egy időben tényleges háborút folytat a határainál

– ismertette Aglaja Sznetkov, a University College London orosz külpolitikai szakértője.

A Russian Tupolev TU-95MS and Sukhoi Su-35S fighter jets fly over central Moscow during the general rehearsal of the Victory Day military parade on May 7, 2022. - Russia will celebrate the 77th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: YURI KADOBNOV / AFP

Az Oroszországban évente megrendezett május 9-i ünnepségeket a győzelem napjaként tartják számon. A megemlékezést Vlagyimir Putyin elnök évek óta a hazafias egység előmozdítására és az ország katonai erejének demonstrálására használja fel.

Mivel Ukrajnában továbbra sincsenek számottevő katonai eredmények, a Kreml minden bizonnyal az idei eseményt az ukrajnai invázió indoklására fogja felhasználni.

A tervek szerint a háborút támogató programok részeként

vadászgépek egy csoportja repül majd el Moszkva központja felett Z alakzatban, ami az ukrajnai orosz csapatok támogatásának népszerű szimbóluma.

Míg a moszkvai átrepülésen várhatóan részt vevő repülőgépek száma valamivel magasabb, mint tavaly, a gyalogság és a felszerelés száma alacsonyabb.

Becslések szerint a 2021-es 191 katonai járművel és csaknem 12 ezer katonával szemben ezúttal csupán 129 katonai jármű és 10 ezer katona vonul fel az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint.

Mit hozhat a győzelem napja Vlagyimir Putyinnak?

Nem túl valószínű, hogy orosz győzelmet ünnepelhet az elnök, de részsikerekről érkezhet bejelentés.