Frissült és bővült a Covid-nyelvi kor- és kórdokumentum a Corvinuson: 

maszkne, Szputnyik, víruszsaru, rasztazenekar, győrfipálik, vakcing, elolt – a többi között ezek a szavak szerepelnek a Karanténszótár második kiadásában. 

A kötet szerzője Veszelszki Ágnes nyelvész, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense.

A Karanténszótár 2. Kor- és kórdokumentum című munka az első kiadás 400 szócikkéhez képest háromszorosára: több mint 1200 címszavasra bővült. „A Karanténszótár. Virális tartalom című kötet 2020. júliusi megjelenése után azonnal elkezdtem gondolkodni a folytatáson: a további szógyűjtésen és a kibővített második kiadás megjelentetésén” – nyilatkozta a szerző.

A járványkezelésben óriási változást hozott a vakcinák kifejlesztése, illetve az oltási akció. Ennek nyomán megjelent a hivatalos szabályokkal és ajánlásokkal szembeforduló „alternatív gyógyászat”: 

a vírustagadók, a maszkdacolók és az oltásellenesek, sokszor összeesküvés-elméletekbe hajló nézetrendszere. 

Ezek a témakörök dominálják az új kiadás szóanyagát.

A szótári alapelvek szempontjából a bővített változat követi az első kiadást. A struktúra (címszó, rövid köznyelvi magyarázat, szótári belső utalások, példamondat) változatlan maradt; a szerző kifejezetten nem szaknyelvi, hanem köznapi, könnyen érthető magyarázatokra törekedett; és a több jelentéssel rendelkező szavak esetén csak a járványhelyzetre vonatkozó jelentést szerepelteti a Karanténszótárban.

A témakör egészségügyi kapcsolata miatt feltűnő arányban váltak, vélhetően átmenetileg a köznyelvi szókincs részévé orvostudományi terminusok. 

A szótár különböző stílusrétegekből, nyelvváltozatokból merít: a köznyelvi, szinte szlengszerű, gyakran játékos szavaktól az újságírói-publicisztikai leleményeken át a vírusfertőzés miatt a mindennapi használatba bekerült orvosi szaknyelvi szakkifejezésekig és a hivatali nyelv elemeiig.

A hétköznapi kifejezések szójátékos, humoros stílusárnyalata mellett Czikkely Panni grafikus találó rajzai, illetve a címlapon látható Karantündére is oldja a fertőzéstől való félelem és a bezártság feszültségét. Veszelszki Ágnes szerző azzal a nem szokványos reménnyel bocsátja útjára a szótár folytatását, hogy a járvány lecsillapodásával nem lesz szükség (és lehetőség) harmadik kiadásra.