Közélet

Hírszerzés: Putyin nem áll le, még mindig el akarja foglalni Ukrajna nagy részét

Az amerikai vezetés szerint még nagyon sokáig eltarthat a háború, mert Oroszország csak nagyon lassan foglal el új területeket.

Még mindig el akarja foglalni Ukrajna jelentős részét Vlagyimir Putyin orosz elnök, így látja az amerikai hírszerzés igazgatója. Avril Haines szerint az orosz csapatok jelentősen meggyengültek a háború több mint négy hónapja alatt, de így is sikerrel foglalnak el új területeket. Igaz, rendkívül lassan, így ahhoz, hogy Putyin céljait teljesítsék, még előreláthatólag igen sok idő kell. 

Nagyon úgy tűnik, hogy nincs arányban Putyin ambíciója és a hadserege tényleges teljesítőképessége

– mondta Haines a BBC szerint egy konferencián.

Director of National Intelligence Avril Haines testifies about worldwide threats during a Senate Armed Services Committee hearing on Capitol Hill in Washington, DC, May 10, 2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: SAUL LOEB / AFP

Oroszország áprilisban hagyott fel Kijev ostromával, és azóta szinte csak a Donbasz elfoglalására koncentrál, ahol a napokban sikeresen elfoglalták az egyik fő célpontot: Szeverodonyecket. Ugyanakkor ehhez is többheti harc és óriási veszteségek kellettek. 

Eldőlhet a csata Szeverodonyecknél

Luhanszk kormányzója szerint az ukrán erők kivonulnak a térségből.

Haines szerint most három lehetséges folytatása van a háborúnak. Az első és legvalószínűbb, hogy Oroszország rendkívül lassan, de újabb területeket lesz képes elfoglalni a következő hónapokban, ugyanakkor jelentősebb áttörés nélkül. A másik két forgatókönyv, hogy Oroszország valamilyen módon felőrli az ukrán hadsereget és sikerült gyors áttörést elérnie – nem fejtette ki, hogy pontosan mire gondol –, vagy pedig kialakul egy állóháború a mostani frontvonalak körül, ahol mindkét fél csak átmeneti, minimális sikereket lesz képes elérni. 

MOSCOW, RUSSIA - MAY 09: Russian President Vladimir Putin attends the military parade during 77th anniversary of the Victory Day in Red Square in Moscow, Russia on May 09, 2022. The Victory parade take place on the Red Square on 09 May to commemorate the victory of the Soviet Union's Red Army over Nazi-Germany in WWII. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Haines szerint a tényleges harcok mellett a háttérben húzódó csaták is felerősödnek, azaz még több kibertámadásra kell számítani, illetve arra, hogy az oroszok megpróbálják elfoglalni a főbb energiaellátási és nukleáris fegyvereket őrző központokat. 

 

hírszerzés háború Ukrajna Oroszország USA Putyin
Kapcsolódó cikkek