Próbára teszi az szolidaritási tervét és a tagállamok közötti együttműködést a gázválság. 

Nehéz tele lesz az európai országoknak, az egész kontinensen káosz alakulhat ki 

– idézi a Financial Times Markus Krebbertnek, az RWE német közműszolgáltató vezetőjének szavait.

The CEO of German energy giant RWE Markus Krebber speaks during a press conference at the company's headquarters in Essen, western Germany, on March 15, 2022. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Arra is figyelmeztetett, hogy konfliktusok alakulhatnak ki a gázelosztás során, például Németországot és Hollandiát, amelyek tartályhajókon keresztül importálják a gázt, azzal vádolhatják, hogy felhalmozzák az energiakészletüket, míg másoknak nem jut elég, ezért javaslata szerint be kell vezetni egy sürgősségi eljárást is, amely a bajba jutott országoknak segít.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európának haladéktalanul el kell kezdenie a felkészülést arra az eshetőségre, hogy a télre teljesen leállnak a földgázszállítások Oroszországból, és még az is megtörténhet, hogy porciózni fogják a földgázt. James Waddell, az Energy Aspect elemzője szerint az igazságos energiaáramlás az EU kulcsfontosságú pillére.

The picture shows deer in front a coal power plant of German energy giant RWE in Niederaussem, western Germany, on January 29, 2020. - Bowing to public pressure on climate change, Germany on January 16, 2020 promised to speed up its exit from coal power generation and to pay operators compensation in a strategy instantly rejected by environmental campaigners. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Németországban egyre nagyobb a pánik. A német gazdasági miniszter kihirdette a háromfokozatú országos földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fázisát. A Gazprom június közepén jelentette be, hogy csak napi 100 millió köbméter gázt fog küldeni a vezetéken, ez 40 százalékkal kevesebb az eddigi mennyiségnél. Oroszország már 12 ország felé csökkentette a szállítását. A német Szövetségi Hálózati Ügynökség nagy erőkkel dolgozik azon, hogy arányos legyen a vállalatok gázellátása, a háztartásokat pedig arra ösztönzik, hogy korlátozzák fogyasztásukat. Olaszországban például a középületeket télen nem lehet majd 19 fok fölé fűteni, nyáron pedig a légkondit 25 fok alá csavarni.

TOPSHOT - A bucket wheel excavator operates to dig brown coal at the Garzweiler lignite opencast mine of RWE in Jackerath, western Germany on April 25, 2019. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

A legtöbb ország alternatív megoldásokat keres a gáz kiváltására. Többeknél felmerült a szénenergiára való visszaállás lehetősége is. Európa az Egyesült Államoktól a Közel-Keletig keresi az alternatívákat az orosz energia kiváltására, a jövőben több gázt importálnak Norvégiából, inkább tőlük függnének, mint Putyintól.

Hatalmas gázbevásárlásra kötelezik az EU-tagokat, Magyarország kivétel

Az Európai Parlament csütörtöki döntése szerint sok uniós tagállamnak jelentős gázfelvásárlást kell végrehajtania a következő hónapokban. Amennyiben a korábbi politikai megállapodást tiszteletben tartják, a hatalmas gáztárolókkal rendelkező Magyarország kivétel lesz.