Közélet

Új utakon térnek vissza a Covid alatt elfojtott betegségek

A koronavírus világjárvány lecsengésével és az ellene hozott korlátozások feloldásával más vírusok ismét, szokatlan módokon ütötték fel a fejüket. Az influenza, a tuberkolózis, vagy például a majomhimlő csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyek elkezdtek fertőzni az elmúlt hónapokban.

A Covid-19 járvány a világ nagy részén mérséklődött és ezzel együtt az ellene hozott korlátozó intézkedéseket is folyamatosan oldják fel a nemzetek. A társadalom a korlátozások feloldásával azonnal vissza akart térni a pandémia előtti életéhez, viszont ezzel számos más vírus terjedésének nyílt tér.

Az egyik legkézenfekvőbb példa az influenza, ami szinte eltűnt a 2020-as és a 2021-es szezonok során, ám most a terjedése már idén februárban újra elkezdődött és a tavasszal és a nyáron egyre gyorsabb ütemben fertőz. 

A CNBC-nek nyilatkozó Scott Roberts, a Yale School of Medicine fertőzésmegelőzésért felelős társorvosa elmondta, hogy

eddig példa nélküli volt, hogy az amerikai influenza szezon júniusig kitartson.

A koronavírus után ez egyértelműen várható volt. Most, hogy az emberek visszatértek a közösségekbe azt lehet látni, hogy a vírusok nagyon furcsa módon viselkednek

- mondta a szakember.

12 January 2022, Saxony, Bad Lausick: In the Herrmannsbad house of the Sachsenklinik, a Long Covid patient (center) participates with other female patients in exercises in the exercise pool with therapist Ramon Lohse (r) in the clinic for psychosomatics. The clinic currently treats, together with other patients, women and men who have developed post- or long-covoid syndrome with different symptoms after corona disease. The aim of the rehabilitation is to reduce the consequences of the disease and restore performance at work and in everyday life. Photo: Waltraud Grubitzsch/dpa-Zentralbild/ZB - ATTENTION: Only for editorial use in connection with current reporting on the clinic named in the picture text and only with full mention of the above credit- Use only in full format. (Photo by WALTRAUD GRUBITZSCH / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Koronavírus fertőzés utáni rehabilitációs torna. Fotó: WALTRAUD GRUBITZSCH / dpa Picture-Alliance via AFP

Az influenza csak a kezdet a világot fenyegető betegségek sorában. A légúti szinciciális vírus, ami általában a téli hónapokban jellemző, már tavaly nyáron is megjelent és terjedt a gyerekek körében. A kisebbek körében emellett a 41-es adenivírus kitörése is problémát okozott, ami egy gyomor és bélrendszeri betegség. Meg kell még említeni a tuberkulózist, ami Washingtonban az elmúlt 20 év legsúlyosabb fellángolását produkálja.

Ezeken túl a majomhimlő is aggodalomra ad okot. A jellemzően Közép- és Nyugat-Afrikában jelen lévő betegség az elmúlt hetekben már 29 országban jelent meg Afrikán kívül és már több mint ezer megerősített vagy gyanús esetet produkált. A majomhimlő már Magyarországon is megjelent és több betegnél is diagnosztizálták a vírust.

21 January 2022, Lower Saxony, Bad Rothenfelde: Long-covid patients Jˆrg Schneider (l) and Ulrich Lowers (r) do breathing training with physiotherapist Mirko Weernink (m) in a gymnastics room at the Teutoburger Wald Clinic, a rehabilitation clinic for post-covid patients. Lower Saxony's Health Minister Behrens (SPD) visits the facility. Photo: Friso Gentsch/dpa (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Koronavírus fertőzés utáni rehabilitációs torna. Fotó: FRISO GENTSCH / dpa Picture-Alliance via AFP

A vírusok szokatlanul viselkednek

Az Egyesült Államokban a majomhimlőnek legalább két genetikailag eltérő változata kering. Ezek valószínűleg két különböző, állatokról emberekre terjedő fertőzésből erednek az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint.

A két törzs jelenléte a társadalomban azt jelzi, hogy a majomhimlő hosszabb időre fog berendezkedni, mint azt elsőre gondoltuk

- mondta Scott Roberts. Hozzátette, hogy a következő hetek tapasztalataiból sokat lehet majd tanulni a betegség lefolyását illetően. A majomhimlő lappangási ideje 5 naptól 21 napig terjedhet.

Az egyelőre nincs bizonyítva, hogy a majomhimlő mutálódott-e, de szakértők arról számoltak be, hogy a vírus eddig nem tapasztalt módon viselkedik. Az új tulajdonságai között a legfigyelemreméltóbb, hogy a betegség szűk közösségekben terjed, leggyakrabban szex révén. Ezzel együtt a vírus tünetei új módokon jelentkeznek.

Az eddigihez képest máshogy jelenik meg a majomhimlő. Vannak olyan esetek, amikor már az influenza szerű tünetek előtt azonnal megjelennek a kiütések, különösképpen a nemszervek tájékán

- fejtette ki Roberts.

A Covid-korlátozások miatt lecsökkent az immunitás

Ennek egyik oka, hogy az elmúlt két évben a koronavírus miatti maszkviselés és egyéb korlátozások nem adtak lehetőséget más betegségeknek sem a terjedésre. Amikor valaki mégis elkapott egy ilyen vírust, akkor azt a közegészségügy figyelmen kívül hagyta, mert minden erőforrást a Covidra összpontosítottak. Ez a helyzet például egyértelműen megjelent az amerikai tuberkulózis esetében, mivel a koronavírus és a tbc közötti hasonlóságok miatt sok utóbbi esetet nem diagnosztizáltak.

Ezt a helyzetet tetőzi az is, hogy a pandémia miatt sok gyerek számára nem voltak elérhetők a gyerekkori védőoltások sem

- erről Jennifer Horney, a Delaware Egyetem epidemiológiai professzora beszélt.

A koronavírus-járvány ellen hozott korlátozások feloldásával az emberek rohamosan visszatérnek a szociális közösségekbe, ez pedig termékeny táptalajt ad a fertőző betegségeknek. A WHO egyik vezetője szerint például a majomhimlő terjedése Afrikán kívül két európai tömegrendezvény eredménye.

Arról is beszélnek a szakértők, hogy a két évig tartó steril környezet miatt az emberek egyéni immunitása is lecsökkent, kitettek lettek a vírusoknak. Ez különösen igaz a kisgyerekekre, mivel az ő szervezetüknek nem volt lehetősége antitesteket termelni a közönséges betegségek ellen. Ez a folyamat már az anyaméhben kimaradt és folytatódott a korai szocializációs időszakban.

PRODUCTION - 07 February 2022, Rhineland-Palatinate, Bad Ems: Long Covid patient Sandra Greco takes a lung function test at the Hufeland Clinic's Center for Pneumology. After Covid 19 disease, rehabilitation can help rebuild body and mind. Special sports courses and exercises, but also the exchange in the group pave the way of recovery (to dpa "Endurance and memory training against corona long term effects"). Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Sebastian Gollnow / dpa Picture-Alliance via AFP

Az érme másik oldala

A szakértők azt egyértelműen kijelentik, hogy a jelenlegi helyzetben a járványok kialakulása sokkal könnyebb lett, de ezzel párhuzamosan az ellenük való harc is hatékonyabbá vált. A társadalom sokkal inkább odafigyel a betegségekre, ráadásul a Covid beazonosítására létrehozott fejlett rendszerek más betegségek kimutatásában is segíthetnek.

Eyal Lehem professzor, a Sheba Medical Center fertőző betegségek specialistája szerint több kór esetében nem arról van szó, hogy gyorsabban terjed, pusztán a lakosság és a média sokkal nagyobb figyelmet szentel ezeknek az eseteknek.

A betegségek nem feltétlenül terjednek gyorsabban, csak több figyelmet kapnak

- mondta a professzor. Példának hozta fel a majomhimlőt, ami a hatalmas médiafigyelem miatt úgy tűnik, mintha járvány szintre érne, de nincs kizárva, hogy a betegség korábban is jelen volt, csak nem tulajdonított neki senki nagyobb jelentőséget, ezért elsikkadt a többi, általánosabb szezonális fertőzés között.

Ez a nagy médiafigyelem egyrészt kelthet kisebb pánikot egy-egy addig ismeretlen vírus miatt, de a szakértők szerint ez segít abban, hogy az országok hatékonyabban védekezhessenek egy újabb járvány kialakulása ellen.

Bill Gates szerint évente egymilliárd dollárból megakadályozható egy újabb világjárvány kitörése

A világ egyik leggazdagabb üzletembere azt mondta, hogy akár szándékosan is bekövetkezhet egy újabb járvány.

 

járvány majomhimlő tuberkulózis koronavírus influenza vírus betegség WHO
Kapcsolódó cikkek