Közélet

Ukrajna nem rendezheti meg az Eurovíziós Dalfesztivált

Hiába nyerte meg az ország a 2022-es versenyt, a szervezők szakítanak a hagyományokkal és nem engedik, hogy Ukrajna megrendezze a jövő évi dalversenyt.

Pénteken Genfben a szervezők, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) az idei versenyben második helyezést elérő Nagy-Britanniával kezdett tárgyalni a 2023-as rendezvényről.

Az EBU az ukrán közmédiával és független szakértőkkel együtt megvizsgálta a körülményeket, és arra a megállapításra jutott, hogy a háború sújtotta Ukrajna

nem tudja megadni a fesztivál megrendezéséhez szükséges biztonsági és működési garanciákat.

"Save Ukraine - #StopWar" at the Brandenburg Gate
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A közlemény szerint a szervezet megköszönte az ukrán közszolgálati médiának az együttműködést és az elkötelezettséget az összes lehetséges forgatókönyv számba vételére, illetve sajnálja, hogy így kellett döntenie. Emellett kiemelték, hogy a jövőben is támogatják Ukrajna részvételét a versenyeken.

Az EBU közölte, hogy a rendezvény folyamatossága érdekében

a brit közmédiával, a BBC-vel kezd megbeszéléseket a 2023-as fesztivál esetleg megrendezéséről.

Az idei versenyen második lett a brit fellépő, Sam Ryder, és ezzel Nagy-Britannia a legjobb helyezést érte el 1998 óta.

A műsorszolgáltatók szövetségének feltett szándéka, hogy az ukrán győzelem tükröződjön a jövő évi rendezésben, és ez a szempont elsőbbséget fog élvezni a lehetséges házigazdákkal folytatott tárgyalásokon.

A brit miniszterelnöki hivatal kifejezetten örül a lehetőségnek és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen 

lehengerlően tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett.

 

rendezés háború Eurovíziós Dalfesztivál Ukrajna Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek