Közélet

Vérengzésre készül kormányában Zelenszkij

Az ukrán elnök a következő napokban ismerteti tervét, összevonások, tömeges elbocsátások is szerepelnek benne.

Teljesen átformálja kormányát Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egy kiszivárgott tervezet szerint. Ennek egyik előjele volt a szombati rendeletsorozat, amelyben számos nagykövetét – köztük a budapestit is – teljesen váratlanul felmentette és hazarendelte. 

Zelenszkij váratlanul elküldött több nagykövetet, köztük a budapestit is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta Ukrajna magyarországi, csehországi, norvégiai és indiai nagykövetét.

Zelenszkij a Bloomberg értesülései szerint több minisztériumot is összevonhat, van olyan tárca, ahol pedig a felére vágja majd a létszámot. Mindezt annak érdekében, hogy visszavágja a felesleges költségeket és bürokráciát, valamint jócskán csökkentse a kormányában tapasztalható korrupciót. 

Fotó: STR / Ukrainian Presidential Press Service / AFP

A hírportál szerint az átalakítás összhangban állhat azzal, hogy múlt héten Ukrajna több százmilliárd dolláros újjáépítési tervet fogadtatott el a világ vezetőivel. Ennek egyik feltétele lehet az államapparátus lenyesése. 

Benyújtották a számlát: 750 milliárd dollár kell Ukrajna újjáépítéshez

A háború sújtotta ország kormánya első alkalommal ismertette az újjáépítési folyamat prioritásait.

A minisztériumok száma húszról 12-re csökken majd, de még ennél is kisebb lehet a kormány létszáma. A fő hangsúly a külügyminisztériumra helyeződik majd, amelynek elsődleges feladata az Európai Unióhoz való csatlakozás mielőbbi lebonyolítása. Azt nem tudni, hogy a mostani külügyér, Dmitro Kuleba megőrizheti-e pozícióját. 

Ukrajnának egyébként van mit javítania a renoméján, a nemzetközi adatok szerint a világ listázott 180 országából a 122. legkorruptabb kormányról van szó. Igaz, kicsit jobban állnak, mint a 136. Oroszország.

 

 

 

 

 

 

lefejezés átalakítás Ukrajna Zelenszkij kormány
Kapcsolódó cikkek