Közélet

A szakadár vezetők szerint a Donyeck-medencét még az idén teljes egészében felszabadítják

A luhanszki szakadárok bejelentést tettek hétfőn Sziverszk város elfoglalásáról, miközben az orosz védelmi miniszter az orosz erők elsőrendű feladatának nevezte meg a polgári célpontokat támadó, nagy hatótávolságú ukrán fegyverek megsemmisítését.

Vitalij Kiszeljov, a luhanszki szakadár népköztársaság belügyminiszter-helyettese az orosz Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva bejelentette, hogy

Sziverszk teljes egészében a luhanszki erők ellenőrzése alá került.

Kifejezte reményét, hogy néhány napon belül a Bahmuttól 15 kilométerre fekvő Szoledart is sikerül elfoglalni. Beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők ezen a településen közigazgatási épületeket aknáztak alá.

Russia-Ukraine war, SIVERSK, DONETSK PROVINCE, UKRAINE, JULY 08: Ukrainian servicemen take cover underground in a cellar during heavy shelling in Siversk, Ukraine, July 08th, 2022. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Narciso Contreras

A háború előtt a mintegy 11 ezer lakosú Sziverszk fontos közlekedési csomópont Bahmut, illetve a Szlovjanszk–Kramatorszk agglomeráció irányába. A város 30 kilométerre nyugatra fekszik az orosz és a szakadár erők által korábban bevett Liszicsanszktól.

Eduard Baszurin, a donyecki népi milícia parancsnokhelyettese ugyanezen a tévécsatornán azt mondta, hogy a szakadár erők félig bekerítették Avdijivkát és két helyen elzárták a város, valamint Kosztyantyinivka közötti utat. Mint mondta, hídfőállást készítenek elő ahhoz, hogy megkezdjék a köztársaság területének teljes felszabadítását.

Russia-Ukraine war, SIVERSK, DONETSK PROVINCE, UKRAINE, JULY 08: Apartments of a building burn on fire during heavy shelling in Siversk, Ukraine, July 08th, 2022. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Narciso Contreras / AFP

Baszurin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a Donyeck-medence területének „teljes felszabadítása” az idén befejeződik.

Konkrétabb dátumot nem nevezett meg. Egy vasárnapi bejelentés szerint a két délnyugat-ukrajnai szakadár entitás fegyveresei orosz tűztámogatással eddig 253 települést „szabadítottak fel” a Donyecki Népköztársaság területén.

Elismeri a szakadár népköztársaságokat Észak-Korea

Oroszország és Szíria után egy újabb állam ismerte el a szakadárok függetlenségét.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentésben egyebek között 250 külföldi zsoldos, hatvan ukrán „nacionalista” és két Mi–8-as helikopter megsemmisítéséről számolt be. A külföldi fegyvereseket a tábornok szerint Kosztyantyinivka faluban érte csapás.

 

háború Ukrajna Oroszország Luhanszk szakadárok Donyeck
Kapcsolódó cikkek