Folyamatosan zajlanak a heves összecsapások a kelet-ukrajnai térségben. Az oroszok lebombázták a donyecki Toreck várost, ahol hatan meghaltak a támadásban az ukrán katasztrófavédelem közlése szerint - írta meg a BBC. Az ukrán védelmi erők szerint az orosz seregben éppen átcsoportosítás zajlik. A jelek szerint a csapatokat a Torecktől északra lévő Szlavjanszk város felé irányítják át. Szlavjanszkot még 2014-ben elfoglalták egyszer az oroszbarát szeparatisták, de végül három hónap után ismét ukrán kézre került. A település a háború következő kulcsfontosságú helyszíne lehet. Látszik, hogy az orosz stratégia jelentősen átalakult a háború kezdete óta, jelenleg a szűk katlan taktika mentén, városról városra menetel előre Oroszország a keleti térségben és a Kijev környéki harcok teljesen leálltak.

A woman stands in front of her destroyed house following a Russian airstrike in the town of Toretsk, in the Donetsk region, on July 17, 2022, amid the Russian military invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az orosz célpontok

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu kiadta a parancsot az Ukrajnában harcoló tábornokoknak, hogy az elsődleges célpontok az ukránoknak küldött nyugati nagy hatótávolságú rakétarendszerek és tüzérségi lövegek. Ezek között Moszkva valószínűleg a Himars tüzérségi rakétarendszertől félhet a legjobban, amiket az Egyesült Államok küldött Kijevmegsegítésére.

A Himars rendszer a háborúban használt legjobb fegyvernek számít, ami sokkal pontosabb, mint az oroszok hasonló fegyverei.

Az ukránoknak ezekkel a fegyverekkel van lehetőségük kiegyenlíteni az esélyeket a harcokban. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a védők arra használják ezeket a fegyverrendszereket, hogy a szakadár térségben lévő lakott területeket, búzaföldeket és gabonasilókat bombázzák velük.

Azt is közölték, hogy vasárnap 250 ukrán oldalon harcoló zsoldost öltek meg és 19 katonai járművet semmisítettek meg az inváziós erők rakétacsapásokkal a donyecki Kosztiyntyinivka faluban.

Ezeket az állításokat a BBC nem tudta független forrásból ellenőrizni.

A destroyed car is parked outside a damaged home in Toretsk, eastern Ukraine, on May 16, 2022, on the 82nd day of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Fotó: Yasuyoshi Chiba

Mind a két fél a másik zsoldosaira mutogat

Ahogy azt már írtuk Moszkva közölte, hogy tudomása van az ukrán oldalon harcoló zsoldos csapatokról és állításuk szerint többeket is sikerült megölniük egy donyecki rakéta támadás során. A brit védelmi minisztérium (MOD) értesülései szerint a hírhedt zsoldoscsapat, a Wagner Group harcol az orosz sereg első soraiban - erről a CNBC írt. A Kreml tagadja, hogy bármilyen kapcsolatban állna a Wagnerrel. A britek azt állítják, hogy Moszkva az után fogadta fel a zsoldos sereget, hogy jelentős veszteségeket szenvedtek az invázió első hónapjaiban és létszámhiány alakult ki soraik között.

LPR Russia Ukraine Military Operation, 8228994 02.07.2022 Servicemen of the Chechen special police regiment named after Akhmat Kadyrov are seen in the course of the Russia's military operation on the outscirts of Lisichansk, the Luhansk People's Republic. Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Viktor Antonyuk / AFP

A MOD információi szerint a Wagner csoport vezethette a támadást a Popasna és Liszicsanszk ostromakor, viszont állításuk szerint a zsoldossereg itt jelentős veszteségeket szenvedett el.

A Wagner csökkenti a toborzási normákat, elítélteket és korábban feketelistán szereplő személyeket vesz fel a soraiba. Az újoncok előbb kapnak fegyvert a kezükbe, mint kiképzést

– áll a MOD közleményében. Hozzátették, hogy a minőségi harcosokat valószínűleg nem tudják pótolni, ami hatással lehet az orosz előrenyomulásra a következő hetekben.

A Kreml határozottan tagadja, hogy bármi kapcsolatuk lenne a Wagner hálózattal. Ennek ellenére olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a zsoldosok vezetője a háttérben Jevgenyij Prigozsin orosz oligarcha, aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese. Prigozsin tagadja a vádakat.

A Wagner Group-ról először a 2014-es Krímen történt incidensek során lehetett hallani. Azóta a nevük többször is felmerült a világ instabil országaiban, például Maliban, Líbiában, Szíriában, Mozambikban és a Közép-Afrikai Köztársaságban.

Emberi jogi szervezetek a csoport tagjait civilek lemészárlásával és más emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják.

A Wagner Group név mögött egy vállalkozásokból és más entitásokból álló átláthatatlan hálózat van, emiatt pedig az a nézet is terjed, hogy a zsoldos csapat a valóságban nem is létezik.