Közélet

Alulról szerveződik az oroszok által megszállt területeken az ukrán ellenállás

Herszonban már több oroszpárti vezető ellen is merényletet hajtottak végre, de várhatóan a többi városban is hasonlókra készülnek az ellenállók.

Amerikai katonai tisztviselők szerint az elmúlt hetekben végrehajtott három herszoni merénylet azt bizonyítja, hogy elkezdődött az Oroszország által megszállt ukrán területeken a helyi ellenállás megszervezése. Az oroszpárti vezetőket célzó támadások száma a szakértők szerint várhatóan jelentősen megemelkedik majd a következő hónapokban és más városokban is lehet majd hasonlóra számítani. 

Oroszországhoz csatolnák Herszont

A Krím félszigeten tartott népszavazáshoz hasonló választással tenné ezt meg Moszkva.

Herszont még a háború első heteiben sikerült elfoglalnia Oroszországnak, azóta is folyik a terület oroszosítása, az orosz tévék mellett orosz cégeket is telepítettek a területre. Ez viszont igencsak szúrja a helyiek szemét, miután többségük úgy látja, erővel akarják őket Oroszországhoz csatolni. 

A CNN gyűjtése szerint az első merényletet június 16-án hajtották végre, amikor Jevgenyij Szobolev kocsiját robbantották fel. A herszoni büntetésvégrehajtás orosz vezetője megúszta a támadást. Június 24-én Dmitrij Szavlucsenkó, a helyi ifjúsági és sportvezető már nem volt ilyen szerencsés, életét vesztette a pokolgépes támadásban. Most kedden pedig egy harmadik robbantás is történt, de a célszemély itt is túlélte a merényletet. 

Ukraine Russia Military Operation Terrorist Attack
Fotó: Sputnik via AFP

Igaz, arra kevés az esély, hogy ezek az akciók komolyabb felkelésbe csapjanak át, mert ahhoz sem tapasztalatuk, sem pedig felszerelésük nincs a helyieknek. Ám az amerikai hírszerzés szerint Moszkvának így is komoly fejfájást okozhat majd az év második felében a megszállt területeken várható partizán akciók. Miután a donbaszi háborúban csak óriási veszteségek árán tud előrehaladni az orosz hadsereg, ezért a már elfoglalt területeken egyre kevesebb katona marad, aki a rendre vigyázzon. 

Washington szerint eljöhet az a pont, amikor már nem lesz annyi katona a herszoni régióban, hogy meg tudják azt tartani orosz fennhatóság alatt. Márpedig ez a város kulcsfontosságú, hiszen innen tudja biztosítani Oroszország a Krím félsziget védelmét. 

 

ellenállás háború Ukrajna Oroszország merénylet Herszon
Kapcsolódó cikkek