Közélet

Atomtámadásra felkészítő videót tett közzé New York

Nem tudni, miért döntöttek a leginkább csak pánikkeltésre alkalmas videó közlése mellett a hatóságok.

Nem tudni egészen pontosan, hogy mi lehetett a New York-i mentőszolgálat célja azzal, hogy az ötvenes éveket idéző videót tett közzé YouTube-csatornáján hétfőn, mely az atomtámadás esetén szükséges teendőkről szól.

Egy ilyen videó szinte biztos, hogy nem szolgálja az emberek nyugalmát, és a benne elhangzó tanácsok hasznossága is eléggé megkérdőjelezhető. 

Egy New York elleni atomtámadás szinte biztosan tömeges halálozásokkal járna, a videóban elhangzó jó tanácsok sem változtatnának érdemben a túlélési esélyeken.

Man watching nuclear explosion on a television, illustration
Fotó: FANATIC STUDIO / SCIENCE PHOTO L

Mindenesetre azért álljon itt a szervezet által közzétett három jó tanács.

  • Menjünk be. Az első javaslat azt tanácsolja, hogy ne szabadtéren várjuk meg a támadást, mielőbb menjünk fedett, zárt helyre és az ablakok közeléből is menjünk el.
  • Maradjunk bent. A következő pont arra szólít fel, hogy ha már sikerült bejutnunk egy épületbe, maradjunk is bent, zárjuk be az ajtókat és az ablakokat. Igyekezzünk az épület középső pontjára menni, ha van pincénk, válasszuk azt a lehetőséget. Amennyiben a támadás odakint ért bennünket, minél gyorsabban tisztítsuk le magunkat, szabaduljunk meg a radioaktív anyaggal szennyezett ruháinktól.
  • Maradjon velünk. Ezt követően már semmi más dolguk nincs a New York-iaknak, mint követni a médiát és a hatóságok értesítéseit, illetve feliratkozniuk a Notify NYC felületére.

A közszolgálati bejelentésként nyilvánosságra hozott alkotás mindenesetre nem sok jóval kecsegtet.

 

atomtámadás New York
Kapcsolódó cikkek